1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Громада екс-митрополита Симеона пояснила вірянам вінницького собору УПЦ, що ті самі себе вигнали

Громада екс-митрополита Симеона пояснила вірянам вінницького собору УПЦ, що ті самі себе вигнали

Приход ПЦУ у Вінниці, котрий займає Спасо-Преображенський собор, опублікував відкрите звернення до вірян УПЦ цього храму.

На думку авторів звернення, вірян УПЦ «навчають» називати прихильників новоутвореної церковної структури зрадниками віри й розкольниками.

«Вам сказали, що ми нібито зрадили віру… Але ж ми жодних догматів не порушили і єретичних вчень не проповідуємо. В нас однаковий з вами Символ віри і ті самі молитви і Таїнства. Можливо, під «зрадою віри» ваші наставники мали на увазі наш вихід з підпорядкування митрополиту Онуфрію і патріархові Кирилу? Але це не зрада віри, а лише зміна юрисдикції, тобто канонічного підпорядкування. Ви ж не вважаєте себе самих зрадниками віри преподобних Антонія і Феодосія Печерських, які не належали до Московського патріархату, а так само, як, наприклад, святитель Петро Могила, були ченцями і кліриками Константинопольського патріархату», – зазначили представники ПЦУ.

Автори наголосили, що святого князя Володимира хрестили священики Константинопольської церкви, «і хіба буде хтось називати вас зрадниками віри святого князя Володимира тільки за те, що ви належите не до тієї Церкви, яка його хрестила, а до УПЦ Московського патріархату?».

На думку прихильників ПЦУ, в Україні більше немає розколу, і «ми маємо бути вдячними патріархові Варфоломію за те, що мільйони українців, які колись перебували у розколі, тепер знаходяться у церковній огорожі».

«Сподіваємось, що більшість із вас розуміє, що визнання з боку інших церков – це не суто церковне питання. Наша Церква вже є у диптиху (тобто переліку) Помісних Церков Вселенського патріархату, і вже, сподіваємось, дуже скоро, буде в диптихах інших Православних Церков. До речі, УПЦ МП немає в диптиху жодної з Помісних Церков світу. Навіть в диптиху Руської Православної Церкви УПЦ не значиться ані в статусі автокефальної, ані автономної Церкви. Але про це ваші наставники вам не розповідають…», – дублюють традиційну пропаганду автори звернення.

Також представники громади ПЦУ розгублені, чому їх звинувачують у тому, що вони віджали кафедральний собор.

«Ви приходите під стіни нашого Спасо-Преображенського собору і організовуєте «молитовні стояння» щонеділі. Слухаючи ваших наставників, ви звинувачуєте нас у тому, що ми нібито вкрали у вас собор. В будь-якому випадку, вас ніхто не виганяв із собору, а ваш вибір був добровільним», – нагадали автори звернення, закликавши вірян канонічної Церкви «будувати свої відносини у дусі любові та миру».

Попередній запис
Клірики собору Олександра Невського у Парижі моляться на захист архієпископа Іоанна (Реннето)
Наступний запис
Суд заборонив ПЦУ ліквідувати патріархію УПЦ КП до завершення розгляду справи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее