1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Грецький богослов: патріарх Варфоломій – лідер сучасної всеєресі

Грецький богослов: патріарх Варфоломій – лідер сучасної всеєресі

Заради власних інтересів і зобов’язань перед США, патріарх Варфоломій може «привести» до «автокефалії», слідом за Україною, ще дві церковні єпархії інших патріархатів. Про це пише відомий богослов і публіцист Дімітріос Анагносту, повідомляє СПЖ.

За словами вченого, Константинопольський патріарх «є не тільки носієм сучасної всеєресі, але також її лідером, головним покровителем і провідником»: «Це не суб’єктивна оцінка та не приватна думка, а загальне переконання, що доведено і беззастережно підтверджується на підставі офіційних і публічних дій, заяв і текстів цього патріарха – предстоятеля колись славного і православного Царгородського Престолу».

Аналізуючи останні дії Константинопольського патріарха, Дімітріос Анагносту пише: «Нещодавно цей відкритий лідер та захисник церковноборчої всеєресі екуменізму після травматичного для нього досвіду однієї зі спроб підпорядкування світового Православ’я ним же самим організованого сумно відомого “Святого і Великого Собору”, скликаного два роки тому на Криті, обрав “новий шлях” поширення і посилення своєї влади і, відповідно, своїх теорій про “східного папу”».

«Варфоломій тепер слідує старому випробуваному методу “розділяй і володарюй” (в тому числі викликаючи розкол в тілі Церкви) та так, щоб він сам і його плани в короткостроковій перспективі послабили, а в довгостроковій перспективі підірвали силу і вплив тих, хто посмів перешкодити реалізації його великої мрії, тобто скликанню першого Вселенського (екуменістичного) собору, мета якого полягає в тому, щоб узаконити всеправославно і синодально всеєресь екуменізму», – пояснює він.

Зокрема, підкреслює богослов, Вселенський патріарх Варфоломій, «відомий своїм мстивим характером (в чому на своєму гіркому досвіді переконалася Елладська Церква), здійснив свій план непрямого розколу пастви і церковного (юрисдикційного) розсічення своїх церковних “опонентів”. Йдеться про тих, хто протистоїть його амбіціям стати надпатріархом і зробити Константинопольський патріархат східним “Ватиканом”. Такими опонентами, крім Московського Патріархату, є древній Антіохійський і Сербський Патріархат».

На думку публіциста, «амбітний патріарх» може в найближчій перспективі «привести» до «автокефалії» і зробити сателітами Фанару ще дві, після України, церковні єпархії інших патріархатів.

«Мова йде про Чорногорію (митрополію Сербського Патріархату), а також про церковні єпархії, що є поза межами Сирії (в сусідніх державах), які відносяться до юрисдикції Антіохійського Патріархату! Після політичних подій, пов’язаних з так званим “македонським” питанням, кандидатом у “жертви” задумів мешканця Фанару також є так звана “македонська церква” (канонічно іменована як Охридська архієпископія), яка також є канонічною територією Сербського Патріархату, багато років аж донині перебуває в стані розколу, ізольована і не визнана православним світом», – пише Дімітріос Анагносту.

На його думку, «позиціонує себе як вірний хранитель і скрупульозний захисник історичних прав (як він їх собі уявляє) Константинопольського патріархату, при цьому повністю ігнорує права інших своїх братів, і готовий, вдягаючи личину захисника автономії та борця за незалежність помісних церковних управлінь та структур, чудесним чином відновлювати розкольників, беззастережно визнавати і сіяти церковні розбіжності і розколи (явно порушуючи православну еклезіологію і вводячи, незважаючи на власні запевнення в зворотному, етнічні та світсько-державні критерії в сферу церковних рішень)».

«Зважаючи на вищесказане, враховуючи недавнє вручення “Томосу про автокефалію” розкольницькому утворенню нової «церкви» України (в обхід дійсної там єдиної та єдино канонічної Православної Церкви і всупереч волі маючого канонічні повноваження Московського Патріархату), знаходить підтвердження теза, що патріарх Варфоломій перетворився в реальну загрозу православному Сходу», – вважає богослов.

Він підкреслив: «Не слід забувати, що ця загроза поки що роз’їдає Православ’я і підриває єдність Православної Церкви, а в кінцевому підсумку служить і готує більшість до визнання Критського псевдо-Собору, який є завершенням безплідного богословського діалогу з папістами і відновлення повного спілкування з тими, хто здавна і навмисно протиборствує нашій вірі і нашому роду!»

Учений закликає: «Загроза, яка спрямована безпосередньо на Православну віру і єдність східної Православної Церкви, повинна бути як можна швидше канонічним чином нейтралізована православними ієрархами по всьому світу, що перебувають в землях, які зберігають праву віру, що поважають себе пастирями Церкви, які поклялися передати непорушними завіти і дотримуватися Священних правил і статутів Святої Православної Церкви Христової».

Попередній запис
Прокуратура порушила справу за заклики до покаяння на адресу кліриків ПЦУ
Наступний запис
Віряни рівненського села подали в суд на чиновників за «переведення» в ПЦУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее