1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Горєвой порівняв екзархат Константинополя в Україні з подвір’ям і заявив, що паралельна структура Фанару – «це добре»

Горєвой порівняв екзархат Константинополя в Україні з подвір’ям і заявив, що паралельна структура Фанару – «це добре»

Медіа-експерт ПЦУ Дмитро Горєвой прокоментував обрання екзарха Константинопольської церкви в Україні архімандрита Михаїла (Аніщенка) в єпископи. На думку Горєвого, фактичне створення паралельної ПЦУ єпископської структури в країні – це «позитивний дипломатичний крок» з боку Константинополя, а екзархат Фанару Горєвой порівняв з церковним подвір’ям – представництвом однієї церкви на території іншої, йдеться у дописі експерта на radiosvoboda.

«Це також певне свідчення того, що стосунки між Православною церквою України (ПЦУ) та Вселенським патріархатом переходять на новий рівень. Піднесення екзарха до рівня єпископа – це позитивний дипломатичний жест. Це як заміна тимчасового повіреного у справах на повноцінного посла у міжнародних відносинах. Тобто ознака дружніх відносин. ПЦУ стає справжнім стратегічним партнером Вселенського патріархату.

До прикладу, у Росії при РПЦ діють подвір’я майже усіх помісних церков. Вони виконують роль своєрідних церковних посольств. У Москві не було тільки двох представництв із великих церков – Константинопольського патріархату та Елладської церкви. Але було представництво Олександрійського патріархату. І коли той офіційно визнав ПЦУ, то патріарх Кирило ліквідував подвір’я, таким чином розірвавши дипломатичні стосунки і висловивши протест щодо визнання ПЦУ», – розповідає Горєвой, не уточнивши, чи може, наприклад, Епіфаній Думенко «ліквідувати подвір’я» на чолі з новообраним єпископом Михаїлом.

Також, на думку Горєвого, єпископство Михаїла (Аніщенка) означає, що ПЦУ тепер «стабільний партнер». Окрім цього, експерт зазначає, що ПЦУ повинна мати представництва у Стамбулі, Олександрії та Афінах, щоб «закріпити успіх», а ще – на Афоні. Зауважимо експерту, що, згідно з наданим на Фанарі томосом, про жодне представництво за межами України для ПЦУ не йдеться.

Попередній запис
Очевидно, що основна частина заражень – не у храмах
Наступний запис
Константинополь переїжджає в Нью-Йорк?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее