1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Голова Здолбунівської РДА: Я маю право інвентаризувати майно церкви

Голова Здолбунівської РДА: Я маю право інвентаризувати майно церкви

У Мережі з’явилося відео про те, як прихильники ПЦУ перешкоджають здійснювати недільне богослужіння священика та вірних Української Православної Церкви в селі Буща Рівненської області, а голова Здолбунівської райдержадміністрації Сергій Кондрачук намагається увійти в храм нібито для інвентаризації, повідомляє СПЖ.

«Я маю право зайти в храм і зробити інвентаризацію культового майна і речей відповідно до статті 29 Закону…», – переконує Кондрачук. Потім він звернувся до поліції: «Якщо храм буде відкритий і мені не дадуть такого права – це буде грубим порушенням закону».

При цьому на запитання священика УПЦ і парафіян, про який закон мова і хто йому дав таке право, виразної відповіді від чиновника не прозвучало.

Стаття 29 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», на яку очевидно посилається чиновник, говорить: «Забезпечення виконання та дотримання законодавства про свободу совісті, світогляду, віросповідання та релігійні організації здійснюють в межах компетенції <…> місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування».

Як виявилося, голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко направив рекомендації головам районних державних адміністрацій, виконавчим комітетам рад міст обласного значення, головам об’єднаних територіальних громад провести інвентаризацію культового майна і речей релігійних організацій, повідомили в юридичному відділі УПЦ Рівненської єпархії.

У єпархіальному юридичному відділі Рівненської єпархії, коментуючи цю ініціативу, відзначають, що вона абсолютно протизаконна.

Існує наказ Міністерства фінансів України № 879 від 2 вересня 2014 року, який передбачає всі підстави проведення інвентаризації та в ньому немає випадків, які дозволяють чиновникам самовільно брати і проводити інвентаризацію, пояснюють юристи.

Що ж стосується ст. 29 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», на яку посилаються у Рівненській ОДА, і в якій, зокрема, говориться, що органи місцевого самоврядування та органи державної влади повинні забезпечувати виконання цього закону, то насправді вони самі цей закон і порушують.

«Відповідно до прийнятого законопроекту 4128-д, рішення про зміну юрисдикції приймається виключно релігійними громадами, за процедурою, прописаною в їхніх статутах. Проте, голови сільських рад спочатку активно беруть участь у проведенні незаконних зборів територіальних громад, на яких незаконно приймають рішення про переведення релігійних громад в ПЦУ, а потім, керуючись протоколами цих зборів, зазіхають на майно, яке їм не належить», – констатують юристи.

Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов також попереджає, що чиновники не мають права враховувати і переписувати чуже майно.

«Рівненські чиновники, як і представники Мінкультури, які  раніше намагалися переписати майно релігійних громад УПЦ, неправильно трактують закони України та права власності. Якщо вони не передавали релігійним громадам культове майно і речі в користування або зберігання, то вони не мають права його перевіряти і описувати навіть, якщо храм переданий місцевою владою в користування. У таких випадках все майно в храмі все одно є власністю релігійної громади. Тому вимоги чиновників є абсолютно незаконними», – зазначив протоієрей Олександр.

Попередній запис
Архієпископ Харіупольський: Вселенський Патріархат відмовляв у майбутньому
Наступний запис
Питання про служіння уніатів у Софії вирішиться на зустрічі Епіфанія та глави УГКЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее