1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Глава Фанару назвав проект ПЦУ дипломатичним терміном, що визначає анексію чужої території

Глава Фанару назвав проект ПЦУ дипломатичним терміном, що визначає анексію чужої території

Глава Константинопольської церкви невдало сформулював сутність утворення ПЦУ, вживши термін Fait accompli, котрий застосовується у дипломатичній практиці для визначення  незаконної політики держави – незаконного прирощення чужої території за рахунок іншої країни без згоди законного власника та інших країн. Патріарх Варфоломій необережно проговорився в інтерв’ю кіпрській газеті  “O Phileleftheros”, повідомляє orthodoxtimes.com.

При цьому в інтерв’ю глава Фанару просвіщає аудиторію про те, що «Вселенський патріархат» стоїть на сторожі всеправославної відповідальності та знає, як застосовувати правила.

Він також каже, що візит Архієпископа Кіпрського на Фанар підтвердив «історичні та братерські зв’язки між Церквою Кіпру та Церквою Константинополя», а також що між цими Церквами намітилось зближення у плані міжхристиянських відносин та діалогу.

Константинопольський патріарх, відповідаючи на чимало запитань з приводу «автокефалії» ПЦУ, заявив, що через РПЦ відносини між Церквами подрібнились, уразивши при цьому всеправославну єдність. З його слів, Фанар багато разів намагався вести діалог з Московською Патріархією з приводу України. Однак Москва систематично блокувала прогрес і була перешкодою для позитивного результату.

«Автокефалія Православної церкви України тепер Fait accompli у межах нашої Церкви. Вона є парадоксальною в історичних строках, і немає значення, як Московська Патріархія та решта Церков, котрі погоджуються з РПЦ, підривають основи їхнього власного автокефального формату, котрий вони отримали від Церкви-Матері Константинополя, оскільки вони підпадають під її канонічну юрисдикцію, так само, як і ПЦУ», – додав він, не уточнивши, що попередні автокефалії не надавались розкольницьким угрупуванням.

Також патріарх Варфоломій наголосив, що є тільки одне рішення, котрим буде визнанням автокефалії ПЦУ всіма православними ієрархами. Згадавши Амманську нараду, Константинопольський патріарх вказав, що вона була «подальшим ударом по структурі Православної Церкви та по міжправославним відносинам».

Попередній запис
Велелюдні протестні молебні у Чорногорії призупинені через карантин
Наступний запис
Ієрарх Сербської Православної Церкви співслужив Предстоятелю УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее