1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Глава Фанару знову зібрав союзників із грецької частини Церкви, – публіцист

Глава Фанару знову зібрав союзників із грецької частини Церкви, – публіцист

Варфоломій, по суті, зібрав ту же збірну, що і в 1993 році. Нагадаю, в той час Єрусалимський Патріархат відновив свою діяльність в Австралії. Там діє цілий ряд Церков, але грекомовними були лише приходи Константинополя. Керував приходами Константинопольської церкви в Австралії митрополит Стиліан, котрий був деспотичним, що призвело до багатьох невдоволень. Стиліан зі свого боку теж не дуже соромився та з першого-ліпшого приводу відправляв під заборону, і безпідставно і ні – мовляв, ви на цьому материку все одно ніде не подинетесь.

І ось, коли Єрусалимський Патріархат відкрив там свій екзархат, то всі невдоволені та заборонені Стиліаном побігли до екзарха Єрусалима, оскільки це була ще одна грекомовна структура. Пішли туди масово й віруючі. Я знаю, що в певні періоди вони приймали до 10 людей у день. І, звісно, Патріарх Варфоломій тоді вельми розстроївся. У нього не було претензій до ряду інших Церков, котрі там діяли, бо до них не йшли ті, на кого тиснув Стиліан, але в Єрусалимському Патріархаті він почав вбачати якраз ворога.

Тому на розширене засідання Синоду він покликав представників Елладської Церкви, Олександрійського Патріархату, Кіпрської Архієпископії. На цьому синоді дії Патріарха Діодора трактувались як загроза та ворожнеча проти еллінізму (!!!), тобто не проти канонів Церкви тощо, а передусім проти еллінізму, і це зафіксоване в документах.

І ось, цією компанією захисників еллінізму вони засудили патріарха Діодора, погрожуючи йому усуненням, якщо він не відмовиться від екзархату в Австралії та кількох інших територіях. Звісно, це було антиканонічно, оскільки усунути главу Помісної Церкви може лише Вселенський Собор. Саме так це питання регулюють канонічні правила. Але Варфоломію давно до всього байдуже, а самі правила для нього є лише інструментом для досягнення особистих цілей.

Але я веду до того, що зараз, по суті, з українського питання утворилась та сама збірна КонстП+ОлексП+ЕлПЦ+КіпПЦ. З однією тільки поправкою, що глава Кіпрської Церкви не може явно та відкрито підтримувати Патріарха Варфоломія через внутрішню опозицію у його Церкві. Тому він робить вигляд, що він є нейтральним, але у важливих справах, та й не просто у важливих, завжди наголошує, що він на стороні Варфоломія. Ось і зараз він заявив, що не став навіть відповідати на лист Єрусалимського Патріарха стосовно Синаксису в лютому цього року в Йорданії, вказуючи, що право збирати всеправославні наради має лише Константинопольський Патріарх.

Тобто Варфоломій нині знову зібрав усе тих самих спільників з грекомовної частини Церкви (Олександрійська, Елладська та Кіпрська Православні Церкви), котрі раніше скажено нападали на Єрусалимський Патріархат, через погрози еллінізму. Розкажіть мені ще про те, що у діях Патріарха Варфоломія і тих, хто його підтримує, немає національної складової – це вельми смішно.

Facebook

На фото – Єрусалимський Патріарх Діодор

Попередній запис
Прем’єр Чорногорії зробив духовенству Сербської Церкви «останнє попередження»
Наступний запис
У чорногорському місті на молебень на захист Церкви вийшли 10 000 віруючих

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее