1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Глава Служби зовнішньої розвідки розповів про «вплив на уми вірян» та загрозу від РПЦ

Глава Служби зовнішньої розвідки розповів про «вплив на уми вірян» та загрозу від РПЦ

Видання zn.ua опублікувало статтю про «загрози, що виникають на релігійному ґрунті» під назвою «Релакс не на часі» за підписом глави Служби зовнішньої розвідки Валерія Кондратюка.

У матеріалі посадовця всупереч визначеному Конституцією України принципу відділення церкви від держави йдеться про «маніпуляції почуттями українських віруючих» з боку РПЦ та про парамілітарні формування, які цьому сприяють.

«Одна з форм кремлівського тиску на нашу державу — просування ідеї «русской православной церкви». Російські спецслужби, маючи важелі тиску на релігійну сферу, використовують РПЦ одночасно і як «жорстку» (інспірація протестних акцій, що можуть легко перерости в показові зіткнення з правоохоронцями або провокаторами), і як «м’яку» силу (вплив на уми вірян). На цьому напрямі Росія використовує всі наявні технології для протидії процесові становлення Православної Церкви України, маніпулюючи почуттями українських віруючих і намагаючись усіляко зберегти свій вплив на них.

Ще один спецпроект Кремля — спроби створення й легалізації в регіонах України парамілітарних формувань у рамках релігійних громад з наділенням їх правоохоронними функціями. Йдеться про активізацію діяльності проросійських «козацьких» організацій, які намагаються на місцевому рівні дублювати функції поліції з охорони громадського порядку. Такі випадки фіксувалися, зокрема, у Київській, Вінницькій, Запорізькій областях», пише Валерій Кондратюк.

Зазначимо, що наявність парамілітарних формувань дійсно була зафіксована на багатьох випадках нападів на храми та вірян УПЦ, однак у матеріалі про них з неясних причин не згадується.

Попередній запис
В УПЦ КП спростували заяви Зорі щодо «законності ліквідації» Київського патріархату
Наступний запис
У ПЦУ нагородили Юрія Луценка, – соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее