1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Глава Польської Церкви: Епіфаній – не священнослужитель

Глава Польської Церкви: Епіфаній – не священнослужитель

Митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава не привітав новообраного «митрополита Київського і всієї України» Епіфанія, оскільки вважає його світською людиною. Про це Предстоятель Польської Православної Церкви розповів в інтерв’ю виданню Polityka.

«Цій молодій світській людині було завдано великої шкоди, коли призначили його митрополитом, – відповів Предстоятель на запитання журналіста. – У світлі канонічного права він не священнослужитель. Він не висвячений в канонічній Церкві».

Митрополит Сава нагадав, що згідно з церковними канонами, повернути розкольників в лоно Церкви може тільки та Церква, від якої вони відпали.

«Звичайно, за умови, що розкольники принесуть покаяння, – пояснив він. – Пізніше вони можуть бути висвячені у священиків і створювати Автокефальну Церкву в Україні».

Польський Предстоятель висловив стурбованість недотриманням канонічного права в українському церковному питанні.

«Порушення його (канонічного права, – ред.) – поганий прецедент. Не виключено, що в Польщі, де мешкає більше мільйона українців, з’явиться група вірян, для яких Філарет спробує організувати свої парафії в Польщі. Нещодавно я чув, що “Правий сектор” вже вивчав можливості візиту Епіфанія до Польщі. Нас чекає хаос», – зазначив Архіпастир.

Він підкреслив, що українській владі необхідно об’єднати країну і покласти край  війні, і лише потім займатися церковними справами.

«У нас в Польщі відносини з державою регулюються законом – у Католицькій Церкві є Конкордат, ми користуємося актом, який регулює питання власності. В Україні вся влада перебуває в руках держави, вона може навіть позбавити Церкву реєстрації. Але найголовніше, що водночас Церква створюється шляхом об’єднання вірян. Вони повинні вирішити, до якої Церкви вони хочуть належати», – підсумував Глава Польської Православної Церкви.

Попередній запис
Глава С14 опублікував своє фото з Петром Порошенком на святі Томосу
Наступний запис
Синод Елладської Православної Церкви не став визнавати ПЦУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее