1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Глава Естонської Церкви Константинопольського Патріархату заявив, що в Україні абсолютна більшість вірян підтримує УПЦ КП

Глава Естонської Церкви Константинопольського Патріархату заявив, що в Україні абсолютна більшість вірян підтримує УПЦ КП

В Естонській Апостольській Церкві Константинопольського Патріархату вважають, що православна Україна обов’язково стане автокефальною. Про це йдеться у роздумах Митрополита Талліннського та всієї Естонії Стефана (Хараламбідіса), опублікованих на сайті orthodoxie.com викладачем канонічного права та історії Помісних Церков у православному богословському інституті Святого Сергія у Парижі Живко Панєвим, повідомляє Спілка православних журналістів.

Єпископ Константинопольського Патріархату вважає, що Вселенський Патріарх не може залишатись осторонь тієї ситуації, що склалася в українській Церкві та загрожує нескінченною кризою, ставлячи під удар стосунки між віруючими. При цьому він посилається на слова Антуана Аржаковського, донедавна – професора Українського католицького університету, засновника та багаторічного директора Інституту екуменічних досліджень при УКУ, котрий у 2017 році заявив, що три чверті з 25 мільйонів українських православних християн нині перебувають під юрисдикцією Київського патріархату на чолі з «патріархом» Філаретом.

«Крім того, за оцінками, із чверті осіб, котрі залишились вірними УПЦ (Московського Патріархату на чолі з Митрополитом Онуфрієм і Церкві, що носить назву Автокефальної, на чолі з митрополитом Макарієм), – понад 75% з них доєднаються до цієї нової церковної структури, котра завтра буде називатись Українська Автокефальна Православна Церква», – дублює умовиводи Аржаковського глава Естонської Апостольської Православної Церкви.

Ієрарх вважає, що «православна Україна стане автокефальною, це очевидно» та дії Варфоломія у цьому питанні «принесуть свої плоди у довготривалій перспективі».

Відомо, що прихожанами ЕАПЦ є близько 30 тисяч жителів Естонії, прихожанами ЕПЦ МП – близько 200 тисяч чоловік, тоді як за кількістю зареєстрованих приходів ЕАПЦ значно випереджує юрисдикцію МП.

Попередній запис
«Надцять мільйонів!», – в АПУ сказали, скільки все ж вартувала Гаранту Конституції реклама Томосу
Наступний запис
Глава Церкви Кіпру підтримує ідею всеправославного обговорення «українського питання»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее