1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. В іноземних ЗМІ активно обговорюють вторгнення Константинополя в Україну

В іноземних ЗМІ активно обговорюють вторгнення Константинополя в Україну

У православному кризі західні експерти окремо виділяють тему, пов’язану з ототожненням статусу Вселенського Патріарха, «першого серед рівних» серед інших православних Патріархів, зі статусом Папи Римського в Католицькій Церкві, який має можливість сказати «останнє слово» з будь-якого питання, повідомляє «Страна.uа».

Так, в американському виданні National Interest відзначають, що пряма влада Патріарха Варфоломія поширюється тільки на невелику частину православних вірян (декілька тисяч чоловік в Туреччині і грецька православна діаспора), і Константинополь не має духовної сили змусити парафіян УПЦ покинути юрисдикцію Московського Патріархату.

«Плутанина походить із припущення, що Вселенський Патріарх має у православному світі статус, подібний до статусу Папи Римського в Католицькій Церкві, – йдеться у публікації. – Проте суть в тому, що православні українці будуть і надалі визначати самі, яку церковну адміністрацію вони хочуть».

Також видання підкреслює, що інші Помісні Православні Церкви не зобов’язані визнавати рішення Фанару з питання Церкви в Україні дійсними або обов’язковими для всього православного світу.

«Децентралізовану структуру Православної Церкви, в якій немає всемогутньої центральної фігури, як Папа», – відзначають і в Washington Рost.

«Замість цього Патріарх Константинопольський вважається “першим серед рівних” серед інших православних Патріархів, – йдеться в публікації авторитетного американського видання. – 14 Православних Церков значною мірою відповідають національним межам (Болгарія, Румунія та Росія), а також включають в себе стародавні регіональні Церкви, які були частиною Візантійської імперії, подібно до тієї, яка базується в Олександрії в Єгипті. Якщо Українська церква стане 15-ю Церквою, можуть спалахнути нові битви за парафії і церковне майно».

Попередній запис
Єленський хоче відгуляти 90-річчя Філарета
Наступний запис
Полтавська єпархія УПЦ підтримала Предстоятеля Митрополита Онуфрія

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее