1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. В УПЦ відреагували на заяви Філарета щодо об’єднання

В УПЦ відреагували на заяви Філарета щодо об’єднання

Філарет повинен усвідомити провину і покаятися в своїх діях. Про це заявив Daily Storm глава Синодального інформаційного відділу УПЦ митрополит Климент (Вечеря), коментуючи заяву Філарета Денисенка про те, що УПЦ КП може повернутися в канонічну Церкву.

«Те, що відбулося в результаті дій Філарета більше 20 років тому, — це називається церковним розколом. Це не просто адміністративне порушення проти Церкви, а величезний гріх, що порушує принципи євангельської моралі. І зараз йому треба не виставляти умови свого повернення до Церкви, а усвідомити свої дії. Без цього усвідомлення неможливо вилікувати все наслідки дій Філарета», — сказав владика Климент.

Митрополит також нагадав про «покаянному листі» Філарета, який він направив предстоятелю РПЦ патріарху Кирилу в 2017 році і в котрому просив про зняття «всіх відлучень», мабуть, маючи на увазі відлучення від Церкви і накладену анафему. Пізніше Філарет відхрестився від цього листа.

«Є інформація, що Філарет відмовився [від листа] під тиском свого оточення і політиків. Якби не було третьої сторони, то, можливо, результат був би інший. Але історія не терпить умовного способу. Все залежить від самого Філарета, наскільки в ньому присутні християнський світогляд і основні принципи духовного життя», — підсумував Климент.

Інше джерело, близьке до керівництва УПЦ, уточнило, що заява Філарета про можливість злиття з УПЦ викликана тим, що він розуміє хиткість свого становища: «Слова Філарета адресовані керівництву РПЦ. На його думку, таким чином знімається привід для конфлікту між Москвою і Константинополем і вирішується проблема українського розколу. Але у нас до пропозиції поставилися прохолодно – такі заяви треба було робити до 15 грудня 2018 року, коли пройшов об’єднавчий собор і була створена ПЦУ. Зараз такі заяви не мають ніякого сенсу».

Попередній запис
Основні тези прес-конференції Філарета, що тривала в офісі Інтерфакс-Україна
Наступний запис
На Волині активісти ПЦУ під приводом похорону спровокували черговий конфлікт

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.