1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. В УГКЦ заговорили про відхід від Рима до Константинополя, – ЗМІ

В УГКЦ заговорили про відхід від Рима до Константинополя, – ЗМІ

У середовищі УГКЦ все більше незадоволених політикою глави Ватикану. Як повідомляє Страна, це незадоволення – лишень верхівка айсбергу все більш ускладнених відносин папи Франциска з підпорядкованою йому греко-католицькою церквою.

Українські греко-католики вже давно добиваються від папи статусу патріархії, котрий мають ряд східно-католицьких церков (наприклад, маронітська католицька церква у Ливані або ж коптська католицька церква у Єгипті). Це збільшить їхню вагу та самостійність.

Так, кандидатів у єпископи будуть обирати та погоджувати без згоди Ватикану. Також главу церкви будуть обирати українські єпископи, і він буде одразу вступати у свої повноваження, без затвердження папою. Однак переговорний процес із цього приводу останнім часом фактично заморожений.

«Серед греко-католиків розповсюджена думка, що Франциск надто тісно зійшовся з Путіним та РПЦ на підґрунті спільної нелюбові до американців і тому не хоче робити якісь кроки, котрі будуть дратувати Росію, – каже джерело в УГКЦ. – Тому й гальмується процес із патріархією і навіть питання про беатифікацію митрополита Шептицького не вирішується. Не кажучи вже про більш складні речі на кшталт об’єднання з ПЦУ».

Зі слів джерела, в УГКЦ зростає незадоволення політикою Франциска.

«Найбільш гарячі голови взагалі пропонують самовільно об’єднатися з ПЦУ та піти від Рима до Вселенського патріарха Варфоломія, якщо Франциск буде продовжувати свою політику. Але це такий крайній варіант, котрий навіть обговорювати бояться. Адже зрозуміло, що тоді буде новий розкол. Цього разу – вже усередині греко-католиків. Але те, що відносини між УГКЦ та Ватиканом зараз стали напружені – це факт», – каже представник уніатів.

Попередній запис
Інтерв’ю глави Мінкульту «вибивається» зі стратегії влади, – спікер УПЦ
Наступний запис
Митрополит Кіпрської Церкви заявив, що рішення Константинополя в Україні є неканонічним

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее