1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. «В РПЦ немає Томосу, як і в Константинополя», – експерт

«В РПЦ немає Томосу, як і в Константинополя», – експерт

Чи є Томос про автокефалію в Московського Патріархату? Відповідь на це питання дав для каналу «Перший Козацький» експерт Сергій Комаров.

«По-перше, в ті часи, коли Москва отримувала автокефалію, Томоси про автокефалію не видавались. Томос про автокефалію – це доволі пізнє введення новітнього часу. До речі, в самого Константинополя немає ніякого Томосу, рівно як і в інших Церков древньої пентархії.

Москва ж отримала визнання автокефалії разом з визнанням патріаршества. Це відбулось на Великому Константинопольському соборі 1593 року. У цьому соборі брали участь Патріархи Константинопольський, Олександрійський (тимчасово керуючий також Антіохійською кафедрою) та Єрусалимський. Собор визнав законність закладання у Росії патріаршества та підтвердив 5-е місце Московського Патріарха у диптиху. Доставлений до Москви акт був визнаний московським урядом. Документ був підписаний 42-ма ієрархами, всі підписи на сьогодні визнаються справжніми.

Разом з визнанням патріаршества питання про автокефалію Руської Церкви було вирішено позитивно, і закрите назавжди. Патріарша Церква – за визначенням автокефальна. У Православ’ї не буває не автокефальної патріаршої Церкви.

А тим, хто хоче знайти Томос про автокефалію Руської Церкви, пропоную шукати його на тій же поличці, де лежить Томос про автокефалію Церкви Константинопольської».

Попередній запис
Намісник Валаамської обителі: Митрополит Онуфрій – святого життя людина
Наступний запис
Капелан УПЦ КП у Нацгвардії симпатизує нацизму – аналіз FB-сторінки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее