1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. В РПЦ назвали тези Патріарха Варфоломія єрессю

В РПЦ назвали тези Патріарха Варфоломія єрессю

У Константинопольському Патріархаті намагаються нав’язати Православній Церкві норми римо-католицької моделі. Про це заявив член Синодальної біблійно-богословської комісії Московського Патріархату протоієрей Андрій Новіков, котрий дав коментар Інтерфаксу.  Він відзначив тенденцію до «східного папізму» та розкритикував недавні заяви Патріарха Варфоломія про особливі права Константинополя єрессю.

«Усі ці вислови: що без Константинопольського Патріархату всі решта Помісних Церков – «вівці без пастиря», що Константинополь володіє певною винятковістю, що він уособлює собою етос, або націю, Православ’я, що він має особливі права верховної юрисдикції над всієї Церквою, забезпечує її єдність, – все це повторює римо-католицькі погляди на роль папи у Церкві, і це вже абсолютна, чиста єресь», –  заявив священик РПЦ.

Зі слів представника богословської комісії, у промові Патріарха Варфоломія на Синаксисі Вселенського патріархату в Стамбулі зібране те, про що і раніше проговорювались константинопольські богослови.

«Це тенденція, котра існує з середніх віків, але особливо вона посилилась у ХХ столітті, набуваючи гіпертрофованих форм: тенденція до так званого східного папізму», – каже отець Андрій.

На його думку, якщо раніше такі міркування побутували на рівні окремих ієрархів, то тепер це вже офіційна промова на Синаксисі, зібранні всіх єпископів Константинополя, і її ніхто не опротестував; у такому випадку озвучена Патріархом точка зору стала соборною.

«Дуже складно буде надалі залишатись у спілкуванні з людьми, котрі фактично намагаються нав’язати Православній Церкві римо-католицьку модель: вона протирічить тому, як створив Церву Іісус Христос», – підсумував представник РПЦ.  

 

Попередній запис
На Фанарі заявили про свою винятковість, – офіційні публікації
Наступний запис
Духовенство УАПЦ звернулось до влади з проханням допомогти отримати землю у Чернівцях

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее