1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. В РПЦ вважають, що Константинополю більше не належить лідерство у світовому православ’ї

В РПЦ вважають, що Константинополю більше не належить лідерство у світовому православ’ї

Вторгнення Константинополя на чужу канонічну територію і його заяви про право скасовувати рішення інших Церков, повністю змінили ситуацію в світовому Православ’ї, яка склалася у XX столітті. Про це заявив голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон в інтерв’ю «ТАСС».

«Константинопольський Патріарх, який позиціонував себе в якості координатора загальноправославної активності, за очевидної причини більше таким бути не зможе. Він самоліквідувався в якості координаційного центру для канонічних церков, зробивши вибір на користь розкольників і повністю асоціювавши себе з ними», – пояснив владика.

За його словами, «без малого тисячу років тому необґрунтовані претензії одного з Предстоятелів на одноосібну владу в Церкві вже призвели до масштабного розколу. Нині на цей небезпечний шлях став Патріарх Константинопольський. І вже зараз з гіркотою доводиться констатувати наявність розподілу, що не дозволяє говорити про 300-мільйонне співтовариство православних як про єдине ціле. Константинопольський Патріархат, визнавши розкольників і увійшовши з ними в спілкування, сам ухилився в розкол».

«Більше того, оголошені плани “дарування автокефалії” означають не що інше як створення з розкольників паралельної структури в Україні в обхід вже наявної канонічної Церкви, що прямо забороняється священними канонами – законами, на яких будується церковне життя. Це рішення, прийняте всупереч думці Московського Патріархату, при ігноруванні закликів від інших Помісних Церков соборно обговорити наявні проблеми, матиме далекосяжні негативні наслідки».

Попередній запис
Одеська єпархія висловила свою підтримку Митрополиту Онуфрію
Наступний запис
У Грузинській Православній Церкві шкодують, що стався конфлікт між Фанаром та РПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.