1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. В Будятичах активісти ПЦУ залякують вірян УПЦ за встановлений тимчасовий храм

В Будятичах активісти ПЦУ залякують вірян УПЦ за встановлений тимчасовий храм

Активісти ПЦУ в селі Будятичі Іваничівського району Волинської області, забравши в своє розпорядження весь комплекс церковної нерухомості місцевої громади УПЦ, намагаються перешкодити віруючим облаштуватися в тимчасовому храмі на приватній землі. Опоненти УПЦ обманом зібрали в селі підписи під своєю скаргою в прокуратуру, поліцію і місцеву сільраду, переконуючи, що дії віруючих нібито незаконні, повідомляє СПЖ.

Залишившись без храму і без статусу юридичної особи, парафіяни УПЦ в Будятичах купили для переобладнання під тимчасовий храм металевий контейнер. Наближається похолодання, і люди вже не в силах збиратися на молитву на вулиці, як вони це робили вже близько півтора року. Вагончик встановили на земельній ділянці навпроти храму, з дозволу власників. Також встановили купол і накупольний хрест.

«Ситуація не до вподоби ПЦУ, адже до нас ходить і так багато людей, а вони сподівалися, що з холодами всі перейдуть до них, бо у них немає фінансової можливості утримувати Церкву. Ще й зарплату платити «священику», за словами однієї парафіянки ПЦУ, вони заманюють людей усіма правдами і неправдами, щоб хоч якісь гроші зібрати», – розповіли у громаді УПЦ.

Коли активісти ПЦУ усвідомили, що з установкою тимчасового храму їх фінансовим сподіванням не судилося збутися взагалі, вони перейшли до агресії і загроз.

«Прихильники політичної ПЦУ знову пішли по селу збирати підписи незрозуміло за що, чи то щоб заборонити нам молитися, чи то щоб не було «Руської Церкви» в селі. Макарчук Л., Барабан Г., Мельничук Р. і Халява Н. за попередньою змовою, шляхом брехні і обману сільських жителів, скориставшись їх добросусідською довірою, зібрали підписи нібито за те, щоб у нас була українська церква, замість того підклали їх до заяви, спрямованої до сільради, поліції і прокуратури, яку підписав їх уповноважений Макарчук В. – суть заяви полягає в тому, що ми нібито незаконно, без будь-яких дозвільних документів встановили культову споруду і це «призводить до соціального конфлікту», і просять вирішити це питання шляхом заборони нашій релігійній громаді здійснювати святу літургію і молитися на території нашого села», – переказують події віруючі УПЦ.

Ситуація, як констатують в громаді, виходить з-під контролю, «активісти політичної церкви вже не знають, як з нами боротися». Дійшло до прямих погроз на адресу секретаря Свято-Миколаївської громади УПЦ села Будятичі від глави парафіяльної ради ПЦУ В. Макарчука. Крім того, вже залякували і інших.

«Так, після однієї з недільних служб троє хористів ПЦУ словесно накинулися на стареньку парафіянку УПЦ, ображали її, обзивали сепаратисткою, зрадницею, говорили, нехай іде до церкви, а не ганьбиться і не стоїть під парканами. І такі випадки не поодинокі. Викрикують фрази «нехай реєструються на кладовищі, придурки, позорники, ви тут правити не будете, не буде вашої церкви в нашому селі і так далі». На допомогу поліції і справедливість місцевого суду годі сподіватися», – підсумували віруючі.

Нагадаємо, Свято-Миколаївська громада УПЦ в Будятичах була перереєстрована на користь ПЦУ 16 квітня 2019 року. Майже рік храм залишався закритим, а люди молилися на церковній території. У підсумку, зламавши двері, церкву захопили прихильники ПЦУ. Справа про перереєстрацію розглядається в суді.

Попередній запис
First-raking church – краща публікація про Фанар, – соцмережі
Наступний запис
Уся програма патріарха Феодора в єпархіях Кіпру скасована, – публіцист

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее