1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. «Він навіть не наш громадянин!»: у грецькому МЗС відхрестились від «Вселенського» патріарха

«Він навіть не наш громадянин!»: у грецькому МЗС відхрестились від «Вселенського» патріарха

Міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас визнав, що «церковна проблема… не працює позитивно в греко-російських відносинах». При цьому зазначив, що фактор спільної релігії допоможе поліпшити відносини двох країн в середньостроковій перспективі.

При цьому задля чогось згадав про ідею Третього Риму: «Ідея Московського Патріархату щодо Третього Риму нам відома, ми все знаємо її. Однак Грецька Республіка не втручається в церковні справи. Ми намагаємося це пояснити нашим російським співрозмовникам». Хоча, наскільки нам відомо, на офіційному рівні РПЦ ніколи не висловлювала цю ідею. Більш того, в липні 2019 року голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон (Алфєєв) навіть заявив, що ця ідея «втратила свою актуальність».

Також Дендіас додав, що в Росії існує цезарепапізм «у візантійському сенсі», який також присутній і в Греції, однак при цьому, наче виправдовуючись, зазначив, що «вселенський патріарх навіть не нашої території, він навіть не громадянин Греції», і заявив, що «наші відносини з Росією починають відтавати».

Чесно кажучи, грецький МЗС дещо лукавить, враховуючи, що недавно президент Греції відкрито заявив, що він діє в інтересах «Вселенського патріархату». Можливо, грецькому МЗС варто було б якось узгодити позиції з цього питання, щоб не було схоже на ситуацію «лебідь-щука-рак».

Як би там не було, цілком можливо грецький уряд відчуває певний дискомфорт через ситуацію, що склалася, і вважає, що агресія Константинополя щодо Руської Церкви може вилізти їм боком. Нещодавно один з грецьких юристів, старший співробітник Юридичної служби ООН Спірос В. Базінас заявив, що церковна криза через «українського питання» може призвести до загальнонаціонального кризи в Греції. Зокрема, через можливу «втрати половини Егейського моря» (маючи на увазі т. зв. “Егейське питання” у відносинах Греції і Туреччини).

Правблог

Попередній запис
Кіровоградська ОДА перереєструвала дві громади УПЦ без відома віруючих
Наступний запис
Сербська Церква продовжує підтримувати УПЦ, – директор Архіву СПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее