1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. «Віддайте її чоловікам!», – як актив ПЦУ вибивав вірян УПЦ від храму в Четвертні

«Віддайте її чоловікам!», – як актив ПЦУ вибивав вірян УПЦ від храму в Четвертні

Спогади прихожан УПЦ з села Четвертня Волинської області про те, як рейдери з ПЦУ захоплювали їхній храм, опублікувало інформаційне агентство «Конкурент».

«Кажуть про Донбас. Тут Донбас відпочиває. Це було страшно. Представники ПЦУ били жінок. Особисто мене вдарили в груди, два чоловіки тягнули за руки. Ці амбали йшли на нас, ми намагалися захищати 80-річних бабусь з кийочками, які також прийшли обороняти нашу церкву, – поділилась із журналістами жителька Четвертні Віра Пінчук. – Якби поліція їх спочатку не зупинила, я не знаю, що то було б. Поліцейські зупинили той натовп, казали, щоб не робили цього, адже там жінки. Але потім вони були зовсім бездіяльні. Просто відійшли в сторону. Дехто навіть стояв і посміхався».

Зі слів жінки, вона ніколи й уявити не могла, що у її рідному селі може статися щось подібне. Вона згадала, що прихильники недавно створеної релігійної організації погрожували вірянам арештом ще до того, як активісти ПЦУ провели свою «інвентаризацію» та заявили про пропажу неіснуючої ікони.

«Їхній батюшка теж казав, мовляв, чого стоїте, не візьмете штурмом –  нічого не буде. І болгарка в них була готова, і переноска з’явилася в одну секунду. І батюшка їхній, до речі, сказав, що хтось із нас сяде в тюрму. Що він мав на увазі? Адже це було ще до інвентаризації!», –  каже жінка.

Її односельчанка Олена Антонюк розповіла, як п’яні «віруючі» ПЦУ та вчительки сільської школи били жінок та принижували дружину настоятеля храму УПЦ.

«Мене за горло душив мій же односельчанин. Жінкам ноги крутили, кидали їх на асфальт. На матушці розірвали халат. Хай Бог простить, але вчителька місцевої школи кричала: «Давайте цю с*ку сюди, роздягайте її до трусів!». А друга вчителька шарпала матушку. У неї повно синців на тілі», – розповідає жінка.

Інші мешканці села розповідають, що матушку обзивала різними нецензурними словами, дорікали, що та прийшла до церкви у сексуальному халатику. А одна жінка кричала, щоб матушку роздягнули і віддали чоловікам.

Валентина Ільчук, син якої служить на Донбасі, зі сльозами на очах розповідає, що біля церкви її обізвали сепаратисткою і кричали, аби вона вибиралася з села і їхала до свого сина.

«Я стояла з іконами в руках. Чоловіки від ПЦУ п’яні дуже були. Один вирвав ікони з моїх рук і кинув їх на землю, як м’яса шматок. Крутили мене, як футбольний м’яч. Руки крутили, я ледве вирвалася з того пекла. Потім мене знову за руки ухопили і кричали, щоб я з села вибиралася. Мої батьки, діти, правнуки і я тут народилася. А вони у мене вимагають, щоб я на Донбас їхала. За що?», –  бідкається жінка.

Одну з тих ікон, які вирвали з рук, жінка знайшла. Хтось поставив її біля церкви на підвіконня. Валентина Ільчук вважає справжнім Господнім дивом те, що вона лишилася абсолютно цілою, адже була під склом.

Як розповіли місцеві мешканці, біля церкви найдужче побили багатодітну матір. Та подала відповідну заяву у поліцію. Місцева фельдшерка, коли надавала їй допомогу, бризнула на неї водою і сказала: «Не здохнеш, будеш жити».

Нагадаємо, 20 серпня 2019 року в селі Четвертня Маневицького району комісія, котра складалась із чиновників Волинської ОДА, у супроводі поліції «передала» Спасо-Преображенський храм УПЦ місцевим рейдерам з ПЦУ.

 

Попередній запис
Свято-Успенська громада у Доротищі продовжує відстоювати свій храм від рейдерів
Наступний запис
У новині про Синод ЕПЦ в Гугль-перекладі прибрали фразу про розкольників з ПЦУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее