1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Втручання чиновників у справи Церкви в Україні – безпрецедентне, – ієрарх УПЦ

Втручання чиновників у справи Церкви в Україні – безпрецедентне, – ієрарх УПЦ

Вікарій Київської митрополії архієпископ Боярський Феодосій в інтерв’ю НПО «Громадський правозахист» заявив, що, коли політикам трапляється нагода використати ім’я Церкви у передвиборчій кампанії, про її відокремленість від держави одразу забувають. Про це повідомляє Спілка православних журналістів.

Спроби втручатися у релігійне життя суспільства, котрі демонструють в останні місяці політичні діячі України, без перебільшень можна назвати незаконними та антиконституційними.

«Політики різних рангів нам часто люблять розповідати, що Церква відділена від держави. Згадують вони про це, коли Церкві або потрібна допомога, або – коли змушена боротись за права своїх вірян, або – коли вона заявляє про порушення моральних законів та норм. У таких випадках – Церква відділена, а це означає, на їхню думку, що вона повинна замовкнути. Хоча при цьому Церкву утворюють такі ж громадяни України, котрі володіють повними конституційними правами і свободою слова», – наголосив владика.

З його слів, безпрецедентне втручання державних чиновників у внутрішні справи Церкви, котре відбувається останнім часом в Україні, у правовому суспільстві одразу отримало б адекватну оцінку правоохоронних органів та ЗМІ. «Але в нас, на жаль, все інакше», – сказав він.

«Щодо можливої легалізації розкольників і створення на їхній базі «Єдиної Православної Церкви», то викликає сумнів, що такий антиканонічний і водночас примітивний сценарій взагалі можливий. І чому «Єдина»? Якщо навіть уявити легалізацію якоїсь з розкольницький груп, то єдності це не тільки не принесе, а й породить нові розділення. Де тут логіка та шлях до єдності? Неясно. Думаю, це так само незрозуміло і для Помісних Православних Церков, тому питання якщо і буде вирішуватись у найближчій перспективі, то виключно у канонічній площині. І не так швидко, як того потребує українська передвиборча ситуація та її фігуранти», – вважає архієрей.

Попередній запис
«Дві третини Московського Патріархату готові приєднатись до ЄПЦ», – Філарет
Наступний запис
На Волині підняла бунт парафія УПЦ КП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее