1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Во славу Аллаха. Що відомо про нові свята, котрі запроваджує Зеленський

Во славу Аллаха. Що відомо про нові свята, котрі запроваджує Зеленський

18 травня Президент Володимир Зеленський повідомив, що запровадить два нові державні свята – Курбан-байрам та Ураза-байрам, котрі святкують мусульмани.

Держсвята в Україні – не обов’язково вихідні дні. Наприклад, як День соборності або День прапора. Тому поки невідомо, чи отримають українці два додаткові вихідні у рік або ні. Ці свята у нас в країні відзначають приблизно два мільйони людей, котрі сповідують іслам. Більшість із них – кримські татари.

Курбан-байрам – перше за значимістю мусульманське свято, перекладається як «свято жертви». Дата Курбан-байраму залежить від місячного календаря, тому фіксованого дня немає; відзначається у кінці липня або у першій половині серпня. У 2020 році – 31 липня (п’ятниця).

В основі свята лежить історія про пророка Ібрагіма (Авраама). Йому наснився ангел Джабраїл (ототожнюється з архангелом Гавриїлом), і повідомив, що Аллах велить йому принести у жертву сина – Ісмаїла.

Ібрагім, незважаючи на душевні переживання, погодився зарізати свою рідну людину. Цій волі був готовий підкоритись і сам Ісмаїл. Однак коли обряд наближався до завершення, Аллах зробив ніж тупим, тому Ібрагім не зміг вбити сина. Жертву замінили на барана. Вважається, що це було випробування віри, котру пророк пройшов гідно.

Відповідно, тепер Курбан-байрам є святом жертвоприношення. За описаним прикладом мусульмани щорічно приносять у жертву барана. Передує йому ранкова молитва, в кожній мечеті проводиться намаз.

Для різання барана (вівці) є окремий ритуал. Вбивати тварину треба так, щоб вона не бачила ніж, а смерть була максимально швидкою та не болісною. Найважливіше – перед жертвоприношенням мусульмани мають прийти до усвідомлення, що роблять це заради Аллаха. І в жодному випадку не проявляти агресію. Третина вбитої тварини потім має бути віддана бідним, третина – родичам, третину залишають своїй сім’ї. у цей день мусульмани навідуються до близьких, моляться за душі померлих. По дорозі з мечеті прийнято подавати милостиню.

Ураза-байрам – друге за значимістю мусульманське свято, перекладається як благословенне свято. Це великі урочистості з приводу завершення посту в священний місяць Рамадан. У 2020 році припадає на 24 травня, неділю.

Рамадан можна порівняти з християнським Великим постом, однак щодо традицій він сильно відрізняється. Протягом цього місяця мусульманам не можна їсти і пити вдень, забороняються розваги, куріння та алкоголь, інтимна близькість (і думки про неї). Вони старанно моляться. А ввечері повертаються до звичного способу життя, вечеряють та віддають подружній обов’язок.

До Ураза-байраму мусульмани довго готуються, як християни до Пасхи. Вони прибираються вдома, готують святкові страви. Обов’язковий ритуал у цей день – милостиня злиденним. Вважається, що в такий спосіб віряни загладжують гріхи, котрі могли допустити під час посту.

Перед святом мусульмани звершують повне омовіння. Потім вдягають нові або найкращі речі, йдуть в гості до родичів (причому, не лише до живих, але й на могили спочилих), дарують близьким подарунки, вечеряють – розговляються, радіють тому, що витримали пост во ім’я Бога.

Страна

Фото: islam.in.ua

Попередній запис
Главком розповів, як «МП приховує статистику захворілих священиків»
Наступний запис
Уряд розгляне можливість ослабити карантин для ведення богослужінь

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее