1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. «Волоська академія – троянський кінь усередині Православ’я?», – публіцист

«Волоська академія – троянський кінь усередині Православ’я?», – публіцист

Американський Джорджтаунський католицький університет (головною спеціалізацією котрого є політичні науки та дипломатія; одним з його випускників був Білл Клінтон) організував у Німеччині конференцію на тему діалогу православних та уніатів.

Цікаво, що захід було проведено у співпраці з грецькою православною Волоською академією. Це та сама академія, котра недавно організувала двотижневу програму для студентів «ПЦУ».

Спробував дізнатись, що це за академія така.

Схоже, це не зовсім освітній заклад, а швидше дослідницький та координаційний центр, котрий організує якісь конференції, короткотривалі програми тощо.

Причому вона не підпорядковується місцевому єпископу у питаннях змісту своїх досліджень.

“Її належність до місцевої Димітрійської єпархії зовсім не змушує «академію слідувати будь-якій офіційній лінії Церкви», оскільки місцевий єпископ «не втручається до академічної програми або діяльності …навіть якщо він не завжди згодний з обраним курсом»”.

А зміст цей можна охарактеризувати як модерністський та екуменічний. «Оживлення послання Христа», «діалог із сучасністю», «сприяння міжрелігійному взаєморозумінню», «фокус на проблемах політичної теології», «прихильність до екуменічної богословської освіти», – ключові фрази.

Нещодавно ця академія опублікувала «Православний підручник з екуменізму» (одним з авторів котрого став… архімандрит Кирило Говорун).

«Результатом стало дуже голосне та багатообіцяюче видання, направлене на сприяння вивченню богослов’я у його екуменічній перспективі, котре стало настільною книгою, що культивує інкультурацію та екуменізацію православ’я у сучасному плюралістичному, секулярному та глобалізованому світі», – яскрава цитата.

І найголовніше, ця академія поставила собі за мету розбудову цілої «Мережі з екуменічної освіти».

«Волоська академія недавно здійснила координацію Мережі з екуменічної освіти у центральній та східній Європі (Network for the Ecumenical Learning in Central and Eastern Europe) (NELCEE), після того, як вона довго та успішно координувалась Іоном Овідіу та Штефаном Тоблером у Сибіу. Метою цієї Мережі є просування богословської освіти та навчання через організацію міжнародних конференцій, що мають справу з богословською освітою у різних контекстах, а також служити у якості єднальної ланки між інститутами, організаціями, факультетами або окремими дослідниками, прихильними до богословської освіти, намагаючись звернути увагу на різноманітні проблеми пост-сучасності».

Можна тільки уявити собі масштаб задуму.

Виникає питання – а звідки взагалі взявся цей «троянський кінь» усередині Православ’я?

І друге питання – чи збираються традиціоналісти організовувати свою мережу спілкування та координування? Оскільки сучасний екуменізм став уже навіть не викликом для Православ’я, а прямою загрозою для його існування.

Facebook

Попередній запис
Комітет захисту Конституції провів акцію на захист прав УПЦ
Наступний запис
Блаженніший Онуфрій пояснив різницю між УПЦ і ПЦУ для тих, хто є віруючими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее