1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Волинський «свободівець» у Польщі назвав священиків ПАПЦ «промосковськими попами» за відмову молитись з УПЦ КП

Волинський «свободівець» у Польщі назвав священиків ПАПЦ «промосковськими попами» за відмову молитись з УПЦ КП

10 березня в польському містечку Сагринь стався скандал за участю українського чиновника, пише «Волинь Online».

В ході пам’ятних заходів і панахиди по українцях, які стали жертвами польської Армії Крайової, був присутній український чиновник від ВО «Свобода» Олександр Пирожик, який також привіз з собою представника «Київського патріархату», делегованого так званим Волинським митрополитом Михайлом Зінкевичем.

Священики Польської Православної Церкви не могли служити панахиду з розкольником і змушені були покинути кладовище. Заступник голови волинського ВО «Свобода» і перший заступник голови обласної ради Пирожик при цьому назвав священиків ППЦ “промосковськими попами”, які “засмикалися і завозилися, як ті грішники, яким підлили масла у вогонь”. Те, що священики пішли, він пояснив нібито їх небажанням чути молитву українською мовою.

Цим не обійшлося, оскільки на згадку Степана Бандери і УПА прибула поліція, яка зафіксувала порушення. (Згідно з державним законодавством, агітація за «бандерівську ідеологію» переслідується законом Польщі). При цьому Пирожик демонстративно заявив: «Так, це – «Свобода», а я – бандерівець, і я цим пишаюся. Кожне своє сказане публічно слово готовий підтвердити».

Згідно історичної довідки, 10 березня 1944 року в селі Сагринь була проведена акція зі знищення місцевого населення бойовиками польської Армії Крайової. У наш час ідентифіковані і встановлені імена 651 загиблих жителів села Сагринь, проте припускають, що число жертв досягло 1300 осіб. За погодженням з польською владою в 2009 році на місці подій встановлено меморіал загиблим. Історики проводять розслідування причин подій. Ветерани АК стверджували, що різанина була проведена для попередження дій проти поляків з боку УПА.

Попередній запис
В Грибовиці люди почали повертатись з розколу до Канонічної Церкви
Наступний запис
У Бабиному Яру вкотре намагались підпалити храм УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее