1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Волинська ОДА: офіційно до ПЦУ перейшла лише одна громада УПЦ

Волинська ОДА: офіційно до ПЦУ перейшла лише одна громада УПЦ

Гучні заяви в ЗМІ про те, що у Волинській області зафіксовано майже 100 так званих «переходів» громад УПЦ до ПЦУ вкотре виявилися голослівними. Як свідчить офіційна статистика, на сьогоднішній день на Волині з 671 громади УПЦ офіційно перейшла до ПЦУ, зареєструвавшись в управлінні культури з питань релігій і національностей Волинської ОДА, лише одна – Жидичинська, повідомляє «12 канал».

Але навіть цей випадок навряд чи можна назвати переходом, оскільки він пов’язаний з низкою скандальних подробиць, коли віруючих Жидичина били, викидали з церкви й блокували доступ до власного храму. До церкви «парафіян» ПЦУ завозили автобусами з Луцька, а на церковній території активісти дві доби чергували, палили в бочках вогонь та називали дане дійство «наш Майдан». Сотні віруючих громади Свято-Миколаївського храму УПЦ, яких вигнали з власного храму, тепер змушені молитися в будинку настоятеля.

«На сьогоднішній день проведені збори в громадах УПЦ. Серед громад “Київського патріархату” поки офіційно переходів немає», – зазначила начальник управління культури з питань релігій і національностей ОДА Ольга Чубара.

Водночас законодавством України (ст. 18 ЗУ «Про свободу совісті та релігійні організації») забороняється вчиняти будь-які дії, наслідком яких може стати відчуження майна релігійної організації та управління інших осіб, до завершення процедури своєї підлеглості в канонічних і організаційних питаннях.

Тобто за зрізання замків з дверей церков, які офіційно не переоформлені в іншу юрисдикцію (що часто відбувається під час псевдопереходів громад УПЦ в ПЦУ), передбачена кримінальна відповідальність.

Крім того, в Законі України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» сказано, що статути релігійних громад повинні бути приведені у відповідність до встановлених норм протягом року, тобто до 17 січня 2020 року.

«Зараз на Волині діють 1667 релігійних організацій, з них громад УПЦ – 671, УПЦ КП – 415, УАПЦ – 17», – йдеться в сюжеті.

Попередній запис
Віряни громади та монастиря Овруцької єпархії оголосили про вірність УПЦ
Наступний запис
У селі Гардишівка триває тиск на віруючих УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее