1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. «Вкрай небезпечна та шкідлива омана»: митрополит Тихон (Шевкунов) про «онлайн-причастя»

«Вкрай небезпечна та шкідлива омана»: митрополит Тихон (Шевкунов) про «онлайн-причастя»

«Що стосується «літургії-онлайн». Церква православна основана багато в чому на традиціях. Чи було колись щось подібне? Так, скажуть, тоді не було інтернету, не було телебачення… Але мається на увазі те, що є можливість нібито… священик звершує літургію в одному місці, а в іншому вірні зібрались і він благословляє в них агнець, вино, і вони стають євхаристичною Кров’ю та євхаристичним Тілом Христовим. Чому, вони кажуть? – Та тому що вони «в дусі». Ось це і є Церква. Для неї не важлива відстань.

Тоді скажіть мені, чому той, хто казав «не будучи з вами тілом, але перебуваючи з вами в дусі», – апостол Павел – нічим подібним не займався, а розставляв своїх пресвітерів? Котрі окрім навчального послуху, несли ще й священицький послух, послух тайнодії.

Чому наші новомученики жили довгі роки без євхаристії у в’язницях? Адже вони могли ж домовитись заздалегідь, що кожну неділю в такий-то час священик, їхній духовник, наприклад, звершує Літургію, благословляє їхній хлію або те, що вони приготували для євхаристичних жертв у себе там у тюрмі. Вони причащалися б абсолютно спокійно… На думку їм не спадало! На думку їм не спадало, хоча вони точно були в одному дусі, новомученики у різних місцях, у священному сані і не священному сані.

Тому це вкрай небезпечна та шкідлива омана! Господь знає, як причастити людей! Ми знаємо, що Святі Отці казали, якщо людина в смертній годині хоче причаститись, але не може – ангели його причастять! Але нам видумувати і нам вносити ці інновації – це абсолютно не потрібне. Всяке обновленчество та «безумна ширина з палаючим поглядом»… «юначе блідий з полум’ям в очах», хочуть як краще, виходить як завжди, – нічого нема страшнішого за це!

Нічого немає страшнішого руйнування церковного життя, громади, тих традицій, котрі є в нас. І видумування того, чого не було ніколи у Церкві».

Правблог

Фото Православие.ру

Попередній запис
24 травня відкриється для віруючих Храм Гробу Господнього
Наступний запис
Президент Чорногорії не розуміє власного народу, – глава ВЗЦЗ РПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее