1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Визнавати «неіснуючу» УПЦ КП на Фанарі почали ще у 1999 році, – Саган

Визнавати «неіснуючу» УПЦ КП на Фанарі почали ще у 1999 році, – Саган

Процес визнання УПЦ КП Патріарх Варфоломій розпочав ще у 1999 році. Про це «Фактам» повідомив релігієзнавець Олександр Саган, який у 2000-х працював на посаді голови Держкомітету України у справах релігій.

«Київський патріархат намагався згрупувати навколо себе інші визнані православні церкви (Македонія, Чорногорія та ін.), – повідомив Саган. – У 1999 році Константинополь навіть ініціював спеціальну нараду, де обговорювалося, як реагувати на можливість створення паралельного диптиху. Фанару довелося провести серйозну церковно-дипломатичну роботу. В результаті вдалося вплинути на патріарха Філарета, щоб він припинив таку міжнародну діяльність в обмін на початок діалогу щодо визнання УПЦ КП».

Також Олександр Саган нагадав, що Філарет у 90-ті роки зробив серйозні кроки щодо створення паралельного Диптиху розкольницьких Церков: «У 1996-2000 роках патріарх Філарет зробив дуже показові кроки для створення фактично паралельного диптиху у світовому православ’ї. Мало хто пам’ятає, що він у липні 1996 року інтронізував для Болгарії Патріарха Пімена, в той час як там був чинний Патріарх Максим. Фактично був створений паралельний Синод, куди увійшло більше тисячі парафій».

Нагадаємо, цими днями патріарх Варфоломій заявив, що Київський патріархат не існує і ніколи не існував, а Філарета відновлено у статусі «колишнього митрополита Київського».

Попередній запис
Драбинко заявив, що у ПЦУ помітні «тенденції до одужання»
Наступний запис
Відсторонення Епіфанія можливе, – Олександр Саган

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее