1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. ВЗЦЗ УПЦ: Вселенських Патріарх не може надати автокефалії без погодження митрополита Київського Онуфрія

ВЗЦЗ УПЦ: Вселенських Патріарх не може надати автокефалії без погодження митрополита Київського Онуфрія

У зв’язку із Постановою Верховної Ради України № 8284 від 19 квітня 2018 року щодо підтримки звернення Президента України Петра Порошенка до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням «надання Томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні», Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ опублікував заяву.

В заяві наголошується, що «Відповідно до статті 35 Конституції України, Церква є відокремленою від держави, а тому питання церковного життя Церква вирішує самостійно».

Окрім того, представники УПЦ зауважили, що не зверталися до Патріарха Варфоломія та не уповноважували на це ні Президента, ні депутатів ВРУ. А тому розглядають таку ініціативу як втручання у церковні справи.

«Однак, оскільки сьогодні Церква в Україні не має державного статусу та відокремлена від держави, то й державна влада не має підстав втручатися у церковні справи, – йдеться в заяві ВЗЦЗ УПЦ. – Питання надання церковної автокефалії належить до компетенції канонічного права, а не до компетенції державних законів. Автокефалія надається Церкві, а не державі, а тому й ініціювати чи просити про цей статус має Церква, а не держава».

Стурбовані в Українській Православній Церкві ще й з того приводу, що «надання автокефалії Православній Церкві в Україні розглядається як питання не лише релігії, але й геополітики». Українські православні переконані, що «сфера релігійного життя не повинна ставати предметом політичних маніпуляцій. Не слід змішувати церковні й політичні, а тим більше геополітичні питання».

«Українська Православна Церква завжди виступала і виступає за відновлення церковної єдності і за єдину Церкву. Однак, запропонований і озвучений владою спосіб досягнення цієї єдності не відповідає канонічному праву Церкви та суперечить законодавству України, – категорично зауважують у Відділі та пояснюють, що церковної структури, про яку йдеться в документі прохання ще й не існує. «… слід спочатку подолати розкол, відновити церковну єдність, і лише після того ставити питання про зміну канонічного статусу єдиної Православної Церкви в Україні. Оскільки без канонічної Церкви неможливо мати єдину Церкву в Україні, то є підстави думати, що насправді під приводом створення єдиної Церкви сьогодні приховуються чергові намагання узаконити церковний розкол», – йдеться в заяві ВЗЦЗ УПЦ.

Більше того, в УПЦ пояснюють, що, виходячи з досвіду тісного багаторічного спілкування священноначалля УПЦ зі своїми колегами зі Вселенського патріархату,  немає підстав вважати, що Вселенський Патріархат може зашкодити єдності Церкви як на локальному, так і на світовому рівні.

«Питання можливої української автокефалії не може бути вирішене в односторонньому порядку, оскільки воно не узгоджене зі всіма Православними Церквами», – вважають у Константинопольському патріархаті.

Враховуючи той факт, що Патріарх Константинопольський Варфоломій вважає Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія єдиним канонічним главою Українського Православ’я, він не може надати автокефалію без дозволу Предстоятеля православної віри в Україні.

Важливо, що Константинопольський Патріархат, як і всі інші Помісні Православні Церви, не визнає дійсність священства у «УПЦ КП» і «УАПЦ» –  ієрархи Константинопольського Патріархату перевисвячують тих кліриків «УПЦ КП» і «УАПЦ», які переходять до них.

«Українська Православна Церква є тією Церквою, яка існує і діє на наших землях з часу хрещення Київської Русі в 988 році, – говориться в заяві. – «УПЦ КП» і «УАПЦ» є лише частинами Української Православної Церкви, що порівняно недавно відійшли від єдності з Церквою. Відповідно, відновлення єдності Православної Церкви в Україні ми вбачаємо в поверненні тих частин, які відпали, і тоді буде «одне стадо і один пастир» (Ін. 10:16).

«З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія закликаємо віруючих Української Православної Церкви зберігати єдність Церкви, бути спокійними, не піддаватися на інформаційні провокації, перебувати в молитвах й не забувати, що доля Церкви цілком і повністю знаходиться в руках Божиих», – підсумовують представники Української Православної Церкви.

Попередній запис
Вілкул: втручання влади в церковні справ – пряме порушення Конституції
Наступний запис
Вселенський патріарх не зашкодить Всеправославній єдності, – отець Миколай Данилевич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.