1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Весь православний світ стежить за рішенням Елладської Церкви, – спікер УПЦ

Весь православний світ стежить за рішенням Елладської Церкви, – спікер УПЦ

Визнати ПЦУ – означає змінити себе і своє ставлення до неї, але змінитися повинні ті, хто сам відколовся і відійшов від Церкви. Про це заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич сказав у програмі «Право на віру», котра вийшла напередодні позачергового Архієрейського Собору Елладської Православної Церкви з питання визнання ПЦУ.

Священнослужитель зазначив, що весь православний світ стежить за ситуацією в Елладській Православній Церкві, яка зовсім недавно включила до порядку позачергового засідання ієрархії «українське питання». За його словами, Константинополь зробив помилку, про яку всі говорять, і «зараз робить все можливе, щоб змусити думати все Тіло Церкви, що він вчинив правильно».

«Він хоче довести, що все зробив правильно, і зробити співучасниками своєї помилки Елладську Церкву. Якщо говорити по-простому, у нас в Україні є народне прислів’я: “Не мала баба клопоту, купила порося”. Так ось, Елладську Церкву наполегливо змушують купити собі порося, хоча у них є вже проблеми всередині самої Церкви», – зазначив протоієрей.

При цьому визнання ПЦУ нічого не дасть, «тому що визнати – значить змінити своє ставлення. Тобто той, кого визнають, залишається таким, яким він є, а змінююся я, саме я міняю своє становище. Ми ж говоримо, що повинні змінитися ті, які відійшли від Церкви, відкололися від неї».

«Наш Блаженніший Онуфрій часто каже, що не я повинен міняти Церкву, а я сам повинен змінюватися, Церква повинна бути незмінною. Ну, визнають в суботу – і що наступного дня? Нічого. Це як хворий приходить міняти лікаря: ти зміни своє ставлення, напиши, що я здоровий. Ну так вибач, ти пройди курс лікування, і я напишу, не проблема. Те ж саме і тут: не міняйте лікаря, міняйтеся самі», – пояснив священнослужитель.

Проте, додав він, всі ці трагічні і складні події дозволили дізнатися про безліч прекрасних владик і священиків, яких ми раніше не знали: «Днями виступив зі зверненням до Священного Синоду митрополит Новосмірнський Симеон, який сказав, що не можна визнавати ПЦУ, тому що ми самі себе скомпрометуємо, а патріарх Варфоломій не є безпомилковим, – нагадав отець Миколай. – Ми знаємо про відкритий лист кліриків, духовенства і мирян Елладської Церкви на адресу ієрархії, який спочатку підписали 179 осіб, а за станом на сьогоднішній день набралося 2414 підписів, і вони були передані в Синод. Тобто видно, що зсередини самої Церкви йде опозиція можливого визнання ПЦУ. Знаємо про заяву кліриків, які приїжджали сюди, співслужили з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм і звідси зробили відозву до архієреїв Елладської Церкви. Тому що побачили, яка це Церква, як вона страждає».

«Це приємно, що совість християнська пильнує, що люди захищають канонічність Церкви. Адже, здавалося б, Греція далеко, а вони переживають за нас, хвилюються за чистоту віри і відстоюють канонічні принципи Церкви. І це в даній трагічній ситуації прекрасно», – підкреслив священнослужитель.

Більшість Помісних Православних Церков досить однозначні в своїй позиції щодо ПЦУ.

«Сербська, наприклад, заявила, що ніколи не визнає ПЦУ. Антіохійська Церква – те ж саме. Частина Церков висловилася вже давно, частина поки мовчить. Але повірте, і в Елладській Православній Церкві велика частина саме церковних людей підтримує УПЦ. Вони розуміють, що все те, що сталося – це неправильно», – додав спікер УПЦ.

Попередній запис
Протоієрей Миколай Данилевич: УПЦ зробила все, що могла, далі – воля Божа
Наступний запис
«Архієрей» ПЦУ зробив сепаратистську заяву

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее