1. Головна
  2. /
  3. Курйози
  4. /
  5. Великий пшик Нищука: музейна реальність розбила вщент плани Мінкульту на інвентаризацію майна УПЦ

Великий пшик Нищука: музейна реальність розбила вщент плани Мінкульту на інвентаризацію майна УПЦ

Державні органи України за наказом міністра культури Євгена Нищука все ж почали у вересні процес інвентаризації майна УПЦ. Але плани Мінкульту отримали фіаско, коли виконавцям довелося мати справу з законодавством та реальним станом речей, повідомляють «Українські новини».

  • У національному заповіднику «Глухів» відомству відповіли, що «не мають юридичних повноважень проводити такий облік». Співпрацівники заповідника попросили настоятелів храмів погодитись на проведення опису, а пізніше й взагалі скасували свій наказ про створення комісії.
  • Собор, котрий стоїть на території Шевченківського національного заповідника у Каневі, взагалі належить релігійній громаді УПЦ. Співпрацівники заповідника рекомендували Мінкульту звернутись за роз’ясненнями до місцевої міськради.
  • У національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику опис таки провели, виявивши єдиний експонат – дарохранительницю.
  • У заповіднику «Качанівка» Мінкульт також виявив цінність – письмовий стіл.
  • У «Софії Київській» і ще деяких заповідниках чесно визнали: держава не видавала УПЦ на збереження або у тимчасове використання жодних «історико-культурних цінностей».
  • У Почаївській лаврі державі належать тільки будівлі, все інше – власність віруючих.
  • На території «Старої Умані» та в Чигирині взагалі не виявилось монастирів, храмів або церков, які належали б УПЦ.
  • Співпрацівники заповідника «Хортиця» повідомили: «цінності вивозити ніхто й не намагався, всі вони перебувають під цілодобовою охороною МВС».

«Про всяк випадок» перевіряльники пройшлись навіть по одному храму УПЦ КП на Рівненщині. Нагадаємо, у вересні у Мінкульті намагались переконати, що не мають жодного стосунку до створення комісій з оцінки майна монастирів та храмів УПЦ. У жовтні  журналісти довели, що заяви загонів Нищука не відповідають реальності.

Попередній запис
Церковний розкол в Україні схожий з розв’язуванням війни у Сирії, – сирійський верховний муфтій
Наступний запис
Драбинко сказав, що перейде в ЄПЦ, якщо все буде «канонічно»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее