1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Важливо, щоб політики не втручалися в процес подолання розколу, – релігієзнавець

Важливо, щоб політики не втручалися в процес подолання розколу, – релігієзнавець

На думку Юрія Решетника, релігійного експерта і екс-голови Держкомітету України у справах національностей та релігій, поділ українського Православ’я не убезпечує від прагнення владних сил використати «церковний електорат», а самих конфесійних груп шукати підтримки від політсил для реалізації і захисту своїх інтересів. Про це він розповів в інтерв’ю для «Фрази».

«У минулому влада прагнула зазвичай підтримувати рівні відносини з усіма конфесіями. Деякі зараз намагаються дорікати УПЦ в тому, що режим Януковича надавав їй якісь преференції. Однак насправді це зводилося хіба що до участі представників влади на тих чи інших богослужіннях. При цьому реальний стан справ в державно-конфесійній політиці залишався рівним до всіх релігійних груп. На жаль, сьогодні можна констатувати відхід від такого принципу рівності», – зазначає експерт.

При захопленні храмів УПЦ часто прямо беруть участь чиновники, або, у всякому разі, місцева влада в таку рейдерську діяльність не втручається. «При цьому представники Міністерства культури і окремі народні депутати замість того, щоб сприяти припиненню подібних захоплень, практично це покривають, а відповідно і сприяють продовженню таких протиправних дій, намагаючись переконати громадськість, що ніякого рейдерства не відбувається. Мовляв, просто «громади самостійно змінюють свою конфесійну приналежність», – повідомляє Решетніков.

Також релігієзнавець зазначив, що політичний процес, спрямований на створення в Україні «квазідержавної» церкви, є антиконституційним. Таким, на думку експерта, можна також вважати «пункт додатку до останнього Щорічного послання Президента, де прямо (і вперше в історії України) пропонується створити Єдину помісну церкву не шляхом сприяння об’єднанню частин українського Православ’я, а на основі тільки УПЦ КП, при цьому в адресу УПЦ і УАПЦ висловлюються надумані звинувачення. Просто нагадаю, що досвід історії Церкви вчить, що їй завжди доводилося платити дуже високу ціну за надмірну близькість до можновладців».

До того ж, в процес подолання міжправославного протистояння важливо, щоб «в черговий раз не втрутилися політики, у яких завжди є якесь своє особливе бачення, як повинна розвиватися Церква», – вважає Решетніков.

Попередній запис
На Волині обікрали монастир УПЦ
Наступний запис
У римо-католицькому костелі на Львівщині відкрили гральний заклад

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее