1. Головна
  2. /
  3. Стоп брехні
  4. /
  5. Блогер з’ясував, звідки взявся міф про «зброю в церквах МП» та навіщо його розганяли

Блогер з’ясував, звідки взявся міф про «зброю в церквах МП» та навіщо його розганяли

Джерелом сталого міфу про «зброю в підвалах церков УПЦ» німецький історик, публіцист і релігієзнавець Микола Мітрохін (Бремен) назвав пост міністра внутрішніх справ Арсена Авакова від 6 липня 2014 року в одній з соціальних мереж. Експерт нагадав, що у своєму зверненні Арсен Аваков відзвітувався про вилучення крупної партії зброї у підвалі церкви у Слов’янську. Про це відомий аналітик написав на своїй сторінці у Facebook.

«2-й резервний батальйон Нацгвардії захопив арсенал зброї терористів, – процитував Мітрохін це повідомлення. – Новітні ПЗРК «Стріла», міни, гранатомети – все російського виробництва, з відповідними документами. Склад був… у підвалі церкви… Вивозили у базовий табір на двох вантажівках. І доведеться зробити ще дві ходки». 

Аналітик наголосив, що назва та належність церкви у пості не була вказана, тому розгорнута під ним дискусія була «виключно в дусі віктимності Московської Патріархії». За зауваженням Мітрохіна, один з учасників обговорення – колишній лікар психіатричного стаціонару з м. Костянтинівка Донецької області Олександр Меланченко – заявив про те, що він докладав Авакову про цей і аналогічний випадок у Костянтинівці. І знову без будь-яких подробиць, з чого, на думку експерта, можна дійти висновку, що Меланченко – «явно ангажований свідок» і, можливо, реальний творець і розкрутчик міфу – якщо Аваков у своєму повідомленні від початку реально відштовхувався від його доповіді».

«Меланченко, очевидно, не випадково проявляє подібну активність, – написав аналітик. Його ФБ значною мірою присвячений релігійним питанням, і в даний момент він виступає на підтримку УГКЦ. Таким чином, він не міг випадково втрутитися у цю історію і не розуміти різницю між храмами різних конфесій. Це важливо, оскільки тут же співрозмовникам нагадали, що по телебаченню вже сказали, що церква баптистська».

Далі Аваков, як зазначає експерт, «раптово згадав, що йому про це вже відомо», однак його пост до цього моменту набрав біля 6,8 тисяч вподобань та 1109 репостів. Інформацію підхопили ЗМІ, не з’ясовуючи, про яку саме церкву йдеться, незважаючи на те, що істина вже була встановлена та підтверджена особисто міністром.

«Так, у Слов’янську був склад зі зброєю у підвалі церкви, – підсумував Мітрохін. – Але це була баптистська церква, яку відібрали бойовики та пристосували для своєї діяльності. Якихось інших реальних свідчень про склади зброї у церквах на Донбасі в нас на цей момент немає».

Далі Миколай Мітрохін висловлює припущення, що створення міфу про «церковну зброю» було не випадковим, оскільки владі потрібно було якось перевести увагу з факту масового переходу силовиків окупованих районів України на бік сепаратистів. «Вся кампанія проти УПЦ вже кілька років будується на тому, що у країні є розгорнута мережа «агентів ФСБ», котрі впливають на населення, котрих треба вижити, щоб в українській державі все було добре і була забезпечена національна безпека», – підсумував експерт.

Попередній запис
Гра престолів: Москва та Константинополь – «Папський Патріархат» (5 частина)
Наступний запис
«Криваві попи в очах» – Шовкошитний марить масовими катуваннями з боку священиків УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее