1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Баранівська міськрада проголосувала на підтримку “переходу” храму в ПЦУ

Баранівська міськрада проголосувала на підтримку “переходу” храму в ПЦУ

12 березня 2019 року депутати Баранівської міської ради проголосували на підтримку «переходу» місцевого храму Різдва Пресвятої Богородиці в ПЦУ, голосування ініціював депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Олег Ковальський.

Як стало відомо СПЖ, Ковальський виніс на порядок денний пропозицію, яка включала в себе 7 вимог:

1) визнати дії настоятеля храму протоієрея Романа Клима і єпископа Житомирського і Новоград-Волинського Никодима (Горенка), які захищали храм від рейдерського захоплення, «протиправними та антидержавними, такими, що провокують релігійну ворожнечу»;

2) підтримати рішення «релігійної громади» про перехід в ПЦУ;

3) рекомендувати «релігійній громаді» провести повну інвентаризацію матеріальних цінностей храму;

4) доручити співробітникам місцевої поліції забезпечити цілодобову охорону будівлі церкви;

5) призупинити розгляд питань про оформлення документів на приміщення храму та земельну ділянку;

6) особисто главі Баранівської міської ради Анатолію Душку доручити підписати звернення в СБУ, Національну поліцію і Генеральну прокуратуру України щодо надання правової оцінки діям протоієрея Романа і єпископа Никодима;

7) контроль за виконанням даних приписів покласти на міського голову.

На резонне зауваження Душка про те, що у депутатів міської ради немає повноважень приймати такі рішення, присутні на засіданні активісти ПЦУ не звернули уваги.

«Як міський голова заявляю: у всіх випадках, у випадках скоєння злочинів, правопорушень працівниками міської ради, адміністрації, Адміністрації Президента, прокурорами, священиками повинні цим займатися правоохоронні органи!», – нагадав міський голова.

Однак підбурені вигуками Ковальського присутні при голосуванні активісти ПЦУ не стали слухати аргументів Душка і співробітників міської адміністрації.

Під натиском прихильників нової церковної структури Барановський глава пішов на поступки. За першим пунктом вимог він заявив, що забезпечить максимально правильне оцінювання всьому, що відбувається і розробить текст звернення в правоохоронні органи.

Але натовп на цьому не заспокоївся, а юрист з команди Ковальського заявив, що проект запропонованого на голосування рішення складається з 7 питань, а тому депутати повинні або прийняти, або відхилити його повністю.

На думку Душка, в місті існує 2 релігійні громади – одна голосувала в храмі, друга нібито проголосувала в приміщенні будинку культури. Він спробував нагадати депутатам міськради про те, що «друга» громада теж має право голосу.

«Це ви хочете сказати, що ви визнаєте 40 чоловік, які зібралися в церкві, релігійною громадою проти всієї Баранівки?, – перебив його депутат-рейдер від партії Ляшка. – Я вас прошу не ображати баранівську громаду, яка зібралася в будинку культури в такій кількості».

Активісти ПЦУ, які прийшли на засідання, стали вигукувати «Ганьба».

Голосніше за всіх виступав Ковальський. За його словами, прихильники нової церковної структури порівняли владику Никодима з Вієм. Висловлювався він і проти того, що священнослужитель УПЦ може працювати в міській раді.

«Ми дійшли до того, що московський поп в міській раді знаєте ким працює? Механіком по транспорту!», – обурювався Ковальський.

Учасникам голосування він пригрозив силовим втручанням.

«Упаси Господь, ця жінка пустить сльозу – ви побачите тут кіборгів», – прокричав Ковальський і вказав на одну з присутніх при голосуванні місцевих мешканок.

Співробітниця міської ради спробувала заспокоїти крикливий натовп.

«Є Конституція України, законодавство України. І ми, в першу чергу, якщо ми цивілізована нація, ми повинні діяти за законом», – звернулася вона до присутніх.

Проте шум тривав до тих пір, поки Душко не погодився з вимогами активістів ПЦУ.

«Я засуджую те голосування, де було 53 особи, – сказав він. – Мене називають боягузом, але мене не злякати. Я прошу депутатів прийняти політичне рішення».

Депутати міської ради підтримали проект Ковальського. На що він відреагував гучними заявами та погрозами на адресу настоятеля храму Різдва Пресвятої Богородиці.

«Руського світу тут не буде з російськими черницями. Я вам даю слово, не хочу говорити до кінця. Ми знайдемо сили і можливості зробити, що ця церква буде українською церквою без російського світу <…> Ми йому покажемо!», – уклав депутат від партії Ляшка.

Одна з місцевих вчительок попросила слова і заявила, що вчителі, які були біля церкви, зажадають «розібрати» батьків тих дітей, які разом з мамами прийшли захищати храм.

 

Попередній запис
КС відмовився відкрити справу про законність звернення Ради щодо Томосу
Наступний запис
Депутат-рейдер в Баранівці: Віряни, які захищали храм – наркомани

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее