1. Головна
  2. /
  3. Публікації
  4. /
  5. Архієпископ Іов Геча: “Ми маємо бути людьми діалогу”

Архієпископ Іов Геча: “Ми маємо бути людьми діалогу”

Архієпископ Константинопольського патріархату Іов (Геча) розповів, навіщо приїжджав в Україну.

На урочистості в Києві, присвячені Хрещенню Київської Русі, президент України Петро Порошенко запросив Вселенського Патріарха Варфоломія. Патріарх направив для участі в святкуванні свого представника – архієпископа Телмісського Іова (Гечу). Після візиту виникло безліч тлумачень слів і заяв, зроблених владикою Іовом, в тому числі під час офіційної церемонії на Володимирській гірці. Причому тлумачення ці виявилися діаметрально протилежні – залежносто від поглядів  та переконань тлумачів. Щоб зняти здивування, що стосуються як візиту архієпископа Іова до Києва, так і політики Вселенського Патріарха по відношенню до українського церковного питання, ми звернулися за роз’ясненням безпосередньо до владики Іова. Також пропонуємо український переклад тексту його виступу на Володимирській гірці вранці 28 липня 2016 року.

– Владико, ви були представником Константинопольського Патріарха на урочистостях Дня Хрещення Русі в Києві. Чому Патріарх Варфоломій не зміг приїхати? Які побажання Його Святість передав українцям? Про що йшла мова під час вашої зустрічі з Президентом України? Чи зустрічалися ви з главою «Київського патріархату»?

– Вселенський Патріарх отримав запрошення від Президента України, але, на жаль, з огляду на те, що він отримує багато запрошень і програма його візитів доволі щільна, не може позитивно відповісти на всі запрошення. Проте в таких випадках Патріарх завжди чемно відправляє свого представника. Цього разу в такій якості на святкування до Києва прибув я.

«Приїзд був узгоджений з державними органами та з канонічною Церквою»

Патріарх просив передати всім українцям, що він духовно з ними, тому що Константинопольська Церква є для Київської Церкви Церквою-Матір’ю. Як духовний батько українського народу, його молитва і його побажання – це мир в країні та єдність в Церкві.

Саме такі побажання я передав від нього Президенту України та Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію. З благословення Патріарха саме з ними я повинен був зустрітися, а мій приїзд був узгоджений з державними органами та з канонічною Церквою.

Чи стежите ви за подіями в нашій країні? Ми всі бачили агресію проти Всеукраїнської Хресної ходи за мир. Як ви думаєте, чому якась частина суспільства не сприймає миротворчу ініціативу Церкви?

– Так, звичайно, ми постійно стежимо за подіями в Україні. Слід сказати, що всі питання дуже заполітизовані. Насправді в питанні церковного розколу в Україні велику роль відіграють саме політичні мотиви. Багато маргінальних сил, як проросійських, так і проукраїнських, хотіли використати Хресну ходу для своєї ультранаціоналістичної пропаганди. Держава побоювалося, що можуть бути провокації. Але, слава Богу, було вжито всіх можливих заходів, щоб такого не допустити, і Хресний хід за мир мирно пройшов без всяких інцидентів!

 «Вселенський Патріархат не планує створювати ще одну паралельну юрисдикцію в Україні»

– Як ви вважаєте, чи могла б зміна юрисдикції вирішити проблеми церковного розколу в Україні? Як Константинопольська Церква бачить свою допомогу в поверненні церковної єдності в Україні?

– Головна мета Вселенського Патріархату – це єдність Православної Церкви в Україні. Всім – і українцям, і православним християнам по всьому світу – набрид розкол. Вселенський Патріархат не планує створювати ще одну паралельну юрисдикцію в Україні, тому що таке неканонічне положення тільки посилить проблему.

Вселенський Патріархат готовий допомагати лікувати церковний розкол за нещодавнім прикладом в Болгарській Церкві та в Церкві Чеських земель і Словаччини.

«Потрібно принципово дотримуватися священних канонів Православної Церкви»

– Що, на вашу думку, необхідно робити всім православним в Україні для того, щоб досягти єдності?

– По-перше, треба відкинути свій егоїзм і уникати егоцентризму. Нещодавно на Святому і Великому Соборі Православної Церкви на Криті Блаженніший Архієпископ Албанська Анастасій підкреслив, що джерелом всіх проблем в Церкві є егоцентризм. По-друге, потрібно принципово дотримуватися священних канонів Православної Церкви, які існують саме для того, щоб зберегти єдність Церкви. По-третє, слід більше молитися, щоб ми внутрішньо змінилися і цим могли сприяти єдності. І, нарешті, як справжні миротворці, ми повинні бути людьми діалогу, готовими чути побажання ближніх і шукати вихід з положення.

– Що б ви побажали всім православним українцям?

– Думаю, найбільше свято в Україні настане тоді, коли в державу прийде мир, а в Православній Церкві буде єдність. Я вас запевняю, щоб розділити радість такого свята, Вселенський Патріарх завжди знайде час і я разом з ним!

PRAVLIFE.ORG

Попередній запис
Зловмисник пограбував храм УПЦ в Калинівці
Наступний запис
СБУ створює штучний конфлікт навколо УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее