1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Архієпископ Харіупольський: Вселенський Патріархат відмовляв у майбутньому

Архієпископ Харіупольський: Вселенський Патріархат відмовляв у майбутньому

23 лютого 2019 року Архієпископія руських парафій в Західній Європі на позачерговій Генеральній Асамблеї відмовилася виконувати указ Константинопольського патріархату – самоліквідуватися і «влитися» в місцеві грекомовні митрополії. Глава Західноєвропейського екзархату архієпископ Харіупольський Іоанн (Реннето) в інтерв’ю виданню RFI повідомив, що сьогодні головним завданням структури є забезпечення «єпископального майбутнього» і незалежного функціонування Архієпископії. Про це пише СПЖ.

Архієпископ повідомив, що, згідно з французькими законами, рішення про розпуск, привласнення майна або можливий вибір Асоціації може приймати тільки сама Генеральна Асамблея. Тому прийняте 23 лютого важливе рішення дозволяє Архієпископії продовжити своє існування.

«Ні я, ні патріарх не можемо розпустити Архієпископію, – зазначив ієрарх. – Ось в чому юридична проблема. Асамблея відповіла: “ні, ми не хочемо розпуску”. На зборах в цілому було 260 осіб, 206 мали право голосу. 15 голосів було подано за розпуск і 191 – проти. Це було фактично одноголосне твердження того, що наше об’єднання хоче зберегти свій статус Архієпископії з парафіями, що входять в її склад».

За його словами, зараз необхідно забезпечити майбутнє Архієпископії, яка «не може триматися на одному архієпископі вже похилого віку».

«До теперішнього часу Вселенський Патріархат відмовлявся від рукоположення в єпископи. Тобто вони відмовляли нам в майбутньому», – підкреслив владика.

Відповідаючи на запитання про подальшу долю Архієпископії, глава Західноєвропейського екзархату повідомив, що в зв’язку з цим були контакти не тільки з РПЦ і РПЦЗ, але і з Румунською Православною Церквою, але поки «нічого ще не вирішено» і головним питанням обговорення є можливість збереження незалежності і особливостей Архієпископії.

Також він підкреслив, що рішення Вселенського Патріархату про розпуск екзархату було засноване на канонічному, але не на цивільному праві.

«У мене були дискусії з Його Святістю патріахом Варфоломієм (…) Я йому задавав запитання юридичного характеру. Я запитав: що станеться з юридичної точки зору? Патріарх мені відповів: “Викручуйтеся самі”. Тепер у нас є план. Ми зробили те, що потрібно з юридичної точки зору. Я йому (патріарху Варфоломію) сказав: “Святосте, я думаю, є парафії, які не захочуть слідувати вашим шляхом”. Він мені відповів: “Нехай вони йдуть”. У мене немає упереджень. Я вирішую юридичні питання, Асамблея вирішила юридичне питання, ми повідомимо про це  (Вселенському, – ред.) патріархату. І якщо якісь парафії хочуть піти, як сказав патріарх, вони можуть піти, якщо вони не хочуть слідувати ні шляхам, ні ідеалам, які пропонує Архієпископія довгі роки, скоро вже сто років», – сказав архієпископ Харіупольський.

Нагадаємо, 27 листопада Синод Константинопольської церкви вирішив скасувати патріарший Томос 1999 року, який патріарх Варфоломій надав Архієпископії православних руських церков у Західній Європі. Архієпископія православних руських церков у Західній Європі відмовилася виконувати рішення Фанару про свій розпуск до загальних зборів духовенства і делегатів від мирян.

Попередній запис
Митрополит Володимир підтримав монастир, який намагалися «перевести» в ПЦУ
Наступний запис
Голова Здолбунівської РДА: Я маю право інвентаризувати майно церкви

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее