1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Архієпископ Феодосій пояснив, чи благодатні таїнства Константинополя і ПЦУ

Архієпископ Феодосій пояснив, чи благодатні таїнства Константинополя і ПЦУ

Після розриву євхаристійного спілкування з Константинополем благодать Божа в його таїнствах діяти не перестала: розрив євхаристійного спілкування в даному випадку – це міра не містична, а дисциплінарна. Однак таїнства ПЦУ безблагодатні, оскільки всі «хіротонії» цієї структури походять від розкольників. Про це розповів ресурсу «Православие.Ru» вікарій Київської Митрополії архієпископ Боярський Феодосій (Снігірьов).

«Дисциплінарна міра в даному випадку – це попередження всім вірним Руської Церкви та всього православного світу про те, що Фанаром порушені канони Православ’я, що відкрито заявлена єресь Східного папізму, і цю духовну інфекцію треба локалізувати і вилікувати. А ще розрив євхаристійного спілкування – це елементарний духовний захист для наших ієрархів і кліриків від спільного служіння з людьми з ПЦУ, які не мають священного сану. Адже таке співслужіння тепер в порядку речей у Константинопольському Патріархаті. Тому Константинополю поки краще побути на карантині», – пояснив владика.

Однак, за його словами, «приступати в Константинопольському Патріархаті до таїнств всупереч рішенню своєї Церкви – це все одно що ходити на службу до забороненого священика, який порушує цю заборону. Правильно це? Зовсім неправильно і духовно небезпечно як для себе, так і для такого священика. Зовсім недавно наші паломники запитали одного відомого афонського духівника, можна їм в цей період причащатися на Афоні, адже це канонічна територія Константинопольського Патріархату? Він відповів так: таке Причастя не принесе вам користі, оскільки ви порушите благословення, порушите послух Вашій Святій Церкві».

«У церковних спільнот, що заражаються єрессю і все далі йдуть від істинної Христової Церкви і її вчення, хоч би вони зовні і зберігали вигляд церковних структур, вичерпується благодать в таїнствах. < … > У міру віддалення таких спільнот від Православ’я, від істинного церковного Передання, все більше вичерпується благодать Святого Духа в їхніх таїнствах. Поки не зубожіє зовсім. Там, де царює гордість і єресь, в тому числі єресь папізму, – там немає благодаті, там вона під бетонним спудом і діяти вже не може. Та не трапиться такого ніколи з нашими братами-фанаріотами! Поки ще не пізно все виправити», – говорить ієрарх.

На його думку, «там, де царює гордість і єресь, – там немає благодаті, там вона діяти не може», проте «така еклезіологічна логіка доречна, якщо тільки мова йде про співтовариство з апостольським наступництвом, а не про такі структури, як Київський Патріархат – ПЦУ, наприклад. Там спочатку не було сили таїнств, бо немає апостольського спадкоємства».

Коментуючи апостольське наступництво ПЦУ, архієрей зазначив, що всі «хіротонії» цієї структури походять від двох позбавлених на той момент сану колишніх єпископів – Філарета (Денисенка) і Якова (Панчука), тобто від простих ченців, одягнутих у священичі ряси: «В червні 1992 року за вчинення розколу вони були вилучені із сану повноважним органом – Архієрейським Собором, рішення якого згодом пройшло рецепцію у всіх Православних Церквах світу. Вже після позбавлення сану ці розкольники створили свою нову структуру і, будучи звичайними ченцями, почали постачати нових “єпископів”, природно, без благодаті апостольського спадкоємства. Так створювалася паралельна УПЦ квазіцерква в Україні – “Київський патріархат”».

«Можна тепер цих “єпископів” без сану легалізувати якими завгодно “Томосами” і державними законами, але благодаті від цього не додасться. Як в математиці: яке число не множ на нуль, в результаті все одно буде нуль. Тому зараз Помісні Православні Церкви одна за одною відмовляються визнавати священнослужителями цих громадян на чолі з Епіфанієм. Ніхто зі світових ієрархів, що мають чисту совість, не буде співслужити перед престолом Божим зі світськими людьми. Навіть якщо при цьому буде їм ідеологічно співчувати. Тим більше що вступати в євхаристійне спілкування з ПЦУ просто духовно небезпечно, адже, згідно з канонічними правилами, хто має спілкування з відлученими, сам підлягає відлученню», – підкреслив владика Феодосій.

Говорячи про співслужіння патріарха Варфоломія з головою ПЦУ Епіфанієм, як людиною без сану, він зазначив: «Не знаю, як йому було на душі на тій службі… Для ілюстрації цього абсурду я студентам Академії та семінарії пропоную уявити наступне. Якщо комусь із них, зі студентів, на найближчій недільній Літургії я позичу своє облачення, поставлю поруч із собою, і будемо разом “служити” – Літургія здійсниться? Здійсниться, звичайно, адже здійснює її архієрей. Чи стане від цього служіння студент єпископом? Ні, звичайно, не стане. Як же буде потім і мені, і йому відповідати за цю “службу” на Страшному Суді? Важко буде відповідати. Ось це ж саме було і в Стамбулі 6 січня».

Попередній запис
«Ієрарх» ПЦУ: Зміни Статуту призведуть до відкликання Томосу
Наступний запис
Активісти ПЦУ разом з посадовцями захопили два храми УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее