1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Архієпископ Берлінський Марк (РПЦЗ) заявив про неприпустимість тиску на канонічну УПЦ

Архієпископ Берлінський Марк (РПЦЗ) заявив про неприпустимість тиску на канонічну УПЦ

Архієпископ Берлінський і Німецький Марк направив відкритий лист в Німецьку Асамблею канонічних православних єпископів, в якому він описує церковну ситуацію в Україні як таку, що викликає наростаючу тривогу, пише Союз православних журналістів.

«Визнання нової псевдоцерковної структури в Україні та видача патріархом Костантинопольским Томосу про її автономію ми розглядаємо як крок, що веде до багатьох збентежень, страждань і розбіжностей, і це на довгі роки», – констатує перший заступник Голови Архієрейського Синоду Руської Зарубіжної Церкви.

Владика Марк наголошує: «Заявлена Константинопольським патріархатом мета створити церковну єдність в Україні, не досягнута. Навпаки, вона відсунута в крайню далину. Не тільки поглиблений рів між православними вірянами в Україні і закріплено їх роз’єднання, але і, як тепер з’ясовується, викликаний тектонічний зсув всередині всецілої Православної Церкви. Односторонніми діями порушені відносини між Церквами в нашій православній родині. Наслідки залишаться з нами надовго».

«Тим часом церковна ситуація в Україні викликає наростаючу тривогу. Канонічну Українську Православну Церкву, що перебуває під керівництвом її Предстоятеля, визнаного всіма Помісними Православними Церквами, Блаженнішого Онуфрія, Митрополита Київського і всієї України, законодавчо змушують змінити назву. Мета – примусити всі парафії до перереєстрації і зробити перегляд всіх угод і договорів між державними і церковними структурами. (Уявімо собі, що німецький уряд вимагав би від Римсько-католицької церкви в Німеччині провести офіційне перейменування, а назва “Римсько-католицька церква” була б присвоєна якійсь новій, тільки що створеній організації)», – пояснює глава Німецької єпархії РПЦЗ.

«Якщо ж Церква відмовиться від перейменування – продовжує архієрей, – що було б логічним, оскільки в нормальних обставинах організації самі вибирають собі назви, а не отримують такі від держави, вона повинна рахуватися з непередбачуваними, – зрозуміло, вкрай негативними наслідками, – із втратою статусу юридичної особи».

Ієрарх висловлюється за відкритий діалог між членами Єпископської асамблеї в Німеччині, яка, за його словами, серйозно постраждала від самочинних дій Константинопольського патріархату. Владика підкреслює, що Церква не повинна бути втягнута в політику ворожнечі і відокремлення, яка не служить миру між людьми.

При цьому архієпископ Марк згадує миротворчий досвід своєї єпархії, яка внесла діяльний внесок у подолання колишнього розподілу всередині Руської Православної Церкви, на досвід прямо протилежний тим процесам, які з його точки зору активно просуваються ворожими Церкві силами. Діалог слід вести, з його точки зору, у відповідному сьогоднішньому стану форматі, що є закликом до голови Єпископської асамблеї, митрополита Августина, підпис якого під Томосом згадується критично і з сумом.

«З болем у серці ми вирішили призупинити співпрацю представників нашої єпархії в усіх органах Асамблеї православних єпископів у Німеччині, в яких головують священнослужителі, що підкоряються Константинопольському патріархату. Зокрема, тимчасово більше не будуть посилатися представники в Комісії з богослов’я і з освіти. Також має поки припинитися наша участь у засіданнях Асамблеї», – пише ієрарх.

Попередній запис
У Парижі представник Фанару зустрівся з Президентом Грузії
Наступний запис
Акт єднання Руської Православної Церкви і РПЦЗ – віхи історії (частина 2)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее