1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Архімандрит Кирило (Говорун): Президент та УПЦ КП забігають наперед з висновками

Архімандрит Кирило (Говорун): Президент та УПЦ КП забігають наперед з висновками

Заштатний клірик УПЦ архімандрит Кирило (Говорун) прояснив певні моменти тексту рішення Священного Синоду Константинопольської Церкви, у котрих йшлося про зняття анафеми з Філарета. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Як я вже писав, це не Томос і не автокефалія. Тому Президент у своєму Твіттері забігає наперед, коли пише: «Те, про що мріяли покоління українців та молилися сучасники – нарешті сталося: Україна отримала автокефалію».

Також забігає наперед прес-центр Київської патріархії, коли повідомляє у заяві: «Вселенський Патріархат засвідчив, що всі згадані рішення Московського Патріархату є не дійсними і не чинними, відтак поновив на всеправославному рівні канонічне визнання ієрархічного сану і Патріарха Філарета, і всього єпископату та духовенства Київського патріархату. Так само підтверджено дійсність та дієвість усіх звершених ними Таїнств».

З рішення Константинопольського Синоду не випливає автоматичне визнання ієрархії Київського патріархату або патріаршества Філарета. Справді, позитивно розглянуто його апеляцію щодо позбавлення сану і подальшої анафеми. Але закон не має зворотної дії, і це рішення Фанару не надає ретроспективно сили його діям і рішенням ДО рішення щодо апеляції, тобто упродовж 1992-2018 років. Слід чекати окремого рішення Константинополя щодо поставленої ним ієрархії.

Я розумію ейфорію від Константинопольського рішення, але все ж не варто псувати добрий початок маніпуляціями», – пише клірик УПЦ.

Попередній запис
Клімкін заявив, що Московському Патріархату нічого робити в Україні
Наступний запис
Коментар Керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського і Броварського Антонія щодо рішень Синоду Константинопольського Патріархату від 11 жовтня 2018 року

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее