1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Архімандрит Кирило (Говорун) заявив, що Епіфаній спотворює Статут ПЦУ

Архімандрит Кирило (Говорун) заявив, що Епіфаній спотворює Статут ПЦУ

Твердження, що «Предстоятель Православної Церкви України на свій розсуд призначає членів Синоду і ця норма начебто міститься в Статуті ПЦУ», спотворює «букву і дух документів української Церкви», поділився у Facebook позаштатний клірик УПЦ архімандрит Кирило (Говорун).

Він розповів, що «річний (постійний) Священний Синод складається з митрополита Київського як головуючого та дванадцяти єпархіальних архієреїв, які періодично призначаються головою, у відповідності зі старшинством архієрейської хіротонії».

За словами архімандрита, завданням глави ПЦУ є не призначати членів, а визначати, хто з них є старшим по хіротонії і тому повинні входити в Синод».

Він зазначив, що згідно текстом Томосу, Синод «щорічно скликається з архієреїв, запитуваних по черзі по їх старшинству з числа тих, що мають єпархії в географічних кордонах України».

«Завдання митрополита Київського – не призначати членів Синоду, а визначати, хто з них є старшим по хіротонії, та викликати таких на засідання. Саме така норма забезпечує Соборність у Церкві. “Призначення” ж членів Синоду на власний розсуд не дозволяють собі навіть в тих Помісних Церквах, де норми соборності давно стали просто риторичною формою», – підкреслив архімандрит Кирило.

Попередній запис
Томос у ПЦУ можуть і відібрати?
Наступний запис
МНСники допомогли активістам ПЦУ зняти замки в соборі УПЦ в Берестечку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.