1. Головна
  2. /
  3. Історія
  4. /
  5. “Апостольські Правила та церковні канони забороняють православним молитися з послідовниками інших конфесій”, – митрополит Володимир

“Апостольські Правила та церковні канони забороняють православним молитися з послідовниками інших конфесій”, – митрополит Володимир

Чергове документальне звернення предстоятеля УПЦ митрополита Володимира про неможливість почергового богослужіння з представниками інших конфесій.

Голові Верховної Ради України Олександру Олександровичу Морозу!

Вельмишановний пане голово!

З великою тривогою Українська Православна Церква сприйняла ту обставину, що 23 грудня 1993 р. Верховна Рада України ухвалила доповнення до статті 17 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» – положення про можливість примусового призначення місцевими органами влади почергового Богослужіння.

Подальший перебіг подій показав, що таке положення Закону… стало джерелом конфліктів і утисків православних віруючих, здебільшого канонічної Української Православної Церкви.

Численні усні та письмові звернення до Верховної Ради України, Президента України та Уряду України з проханням скасувати вказані вище зміни Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» залишилися поза увагою та без відповіді.

На жаль, і в проекті Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», який розроблено на виконання доручення президента України за результатами його зустрічі з керівниками релігійних організацій 15 березня 1996 р. і винесено на розгляд Верховної Ради України, положення про почергове Богослужіння практично залишається в редакції чинного Закону.

Проте почергове Богослужіння різних конфесій в одному і тому самому храмі не тільки не знімає конфліктних ситуацій між різними релігійними конфесіями, а навпаки, ще більше загострює, заплутує і ускладнює їх.

Зібравшися в одному храмі, люди різних вірувань, уподобань, світоглядів та ідейних платформ не моляться, а змагаються між собою, доводячи кожен свою правоту.

Непорозуміння виникають і щодо церковного майна. Коли в одному і тому самому храмі моляться дві або три релігійні громади, то хто з них нестиме відповідальність за це майно? Наявність багатьох господарів у храмі породило й породжуватиме безгосподарність і хаос.

Окрім зазначеного вище, Апостольські Правила та церковні канони категорично забороняють православним молитися з послідовниками інших конфесій або допускати їх до Богослужіння в православному храмі (45-те Ап. Правило).

Слід також зазначити, що в жодній цивілізованій країні світу положення, аналогічному тому, яке є в українському Законі про почергове богослужіння, просто немає.

І нарешті, у багатьох випадках практика почергового богослужіння призводила і призводить до захоплення храмів канонічної Української Православної Церкви греко-католиками та УПЦ-КП.

Українська Православна Церква ще раз звертається до Верховної Ради України і до Вас, вельмишановний Олександре Олександровичу, з проханням про допомогу в тому, щоб Верховна Рада України скасувала положення Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», які визначають порядок почергового Богослужіння.

Переконані, що таке рішення виправдає надії віруючих канонічної УПЦ, зніме гостроту конфліктів і сприятиме міжконфесійній злагоді та церковному миру в незалежній Україні.

Наперед вдячні, з повагою та молитвою за Вас

Володимир,

Митрополит Київський і всієї України   

Попередній запис
«Київський патріархат» не має канонічності, і вона йому не потрібна, – Зоря
Наступний запис
Чиновник, що закликає переходити до розкольницької структури, вводить в оману людей, – голова юрвідділу УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее