1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Антіохійська Церква проявила послідовність, – публіцист

Антіохійська Церква проявила послідовність, – публіцист

Видання orthodoxie опублікувало аналіз рішення Антіохійського Патріархату ігнорувати зустріч в Аммані. Як вважає автор статті Джад Ганем, рішення церковного Дамаска утриматися від участі в братському зібранні 26 лютого не здивувало тих, хто уважно ставиться до позиції цієї Церкви щодо нинішньої церковної кризи, і вказує на те, що Антіохійський Патріархат підтверджує свою тверду думку про необхідність консенсусу між церквами.

Автор нагадує, що незадовго до того, як Константинополь надав автокефалію українським розкольникам, в Антіохійській Церкві наголосили, що такі рішення необхідно приймати відповідно до православної еклезіології, тобто одностайно затвердженими.

Після того, як Антіохійський Патріарх отримав від митрополита Христофора Амманського запрошення приїхати в Амман на заклик Єрусалимського Патріарха, глава Антіохійської Церкви привітав цю ініціативу і підтвердив позицію Церкви Антіохії, оголошену Священним Синодом, який закликав до Синаксису Глав Помісних Православних Церков для вирішення проблем у Православ’ї.

Проте, це рішення підкреслює необхідність пошуку консенсусу між Церквами, щоб зберегти православну єдність. Таку думку піддавалося певним спрощенням або політизованому прочитанню, коли його розглядали або спрямованим проти РПЦ, або як тиск Фанару.

Однак воно засноване на тому ж підході, який Антіохія прийняла стосовно Критського собору, наполягаючи або на наданні обставин, що дозволяє всім Церквам брати участь у його роботі, або на перенесенні цього заходу, допоки не буде досягнутий консенсус із цього приводу.

Аналогічно Антіохійська Церква наголошує, що питання про надання автокефалії будь-якій новій помісній церкви є питанням, що вимагає одностайності всіх православних церков і не належить одному тільки Константинопольському Патріарху.

Це вказує на те, що Патріархат не буде задовольнятися підходом до питання про українську автокефалію, який розглядав би його лише з політичної точки зору, і наполягатиме на важливості звернення до церковних канонів, що стосуються прийому розкольників, чиї висвячення не є дійсними.

Антіохійська Церква, всупереч численним зловмисним кампаніям на свою адресу, не відмовиться від принципу одностайності, який дає рівну роль всім Помісним Православним Церквам і запобігає тому, щоб будь-яка Церква або група Церков діяли в односторонньому порядку, нав’язуючи свою точку зору іншим, що призводить до поляризації і розколів.

Попередній запис
Румунський Патріарх привітав главу Фанару з 80-річчям
Наступний запис
Ваше призначення – це перемога над великою силою зла, – вітання Філарета Олені Богдан

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее