1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Анафему Філарету в 90-ті роки прийняли всі Помісні Церкви, – РПЦ

Анафему Філарету в 90-ті роки прийняли всі Помісні Церкви, – РПЦ

З рішенням РПЦ про анафему Філарету у 1990-ті роки погодились усі Помісні Церкви, включно з Константинопольським Патріархатом. Коментуючи гіпотетичну можливість зняття анафеми з колишнього митрополита РПЦ для «РИА Новости», про це заявив заступник глави Відділу зовнішніх церковних зв’язків Руської Православної Церкви протоієрей Миколай Балашов.

Священик стверджує, що можливість переглянути це рішення теоретично існує, однак вона залишається у компетенції тієї Церкви, котра накладала анафему.

«Звісно, коли відбулась така екстраординарна подія – спочатку позбавлення сану, а потім навіть і відлучення від Церкви колишнього київського митрополита, котрий колись був місцеблюстителем патріаршого престолу нашої Церкви і одним з очевидних кандидатів на патріаршество у ній, – про це були повідомлені всі Православні Помісні Церкви світу. І вони прийняли до відома і підтвердили свою згоду з цим рішенням, включно з Константинопольським Патріархом», – розповів протоієрей Миколай Балашов.

У церковному архіві, нагадаємо, зберігається відповідний лист Патріарха Варфоломія.

Глава невизнаної УПЦ КП звертався з листом до Патріарха Кирила та єпископату РПЦ з проханням скасувати «всі рішення». Однак пізніше він від своєї заяви відмовився.

«Ми можемо тільки припускати, що це був результат якогось політичного впливу з боку світських осіб, оскільки якщо говорити про осіб релігійних, то найближчі радники цієї людини особисто доставили до Москви його грамоту з його проханнями. Відтак, ймовірно, йдеться про якийсь вплив у цей процес ззовні», – уявляє Миколай Балашов.   

Попередній запис
Єпископ Елладської Церкви: Патріарх Варфоломій намагається розділити Православ’я
Наступний запис
Намісник Лаври: Хто дав Фанару право приписувати собі верховенство серед рівних?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее