1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Автокефальні ігрища на руку уніатам, – експерт

Автокефальні ігрища на руку уніатам, – експерт

Просування автокефалії в Україні може зіграти на руку греко-католикам. Таке припущення висловив журналіст і політолог В’ячеслав Піховшек в ефірі програми «Суб’єктивні підсумки». З його слів, немає гарантії, що автокефальна епопея призначена в інтересах саме Православ’я в Україні. У свою чергу, про плани уніатів цілком конкретно висловлювався лідер уніатів Святослав Шевчук.

«У квітні цього року відбулась зустріч глави УГКЦ з Повноважним Послом США в Україні Марі Йованович, де Святослав Шевчук зазначив, що створення Помісної Церкви є тільки першим кроком для досягнення єдності Церков Володимирова Хрещення, – пояснив журналіст. – Наступним кроком є «екуменічний діалог» мж УГКЦ та об’єднаним українським Православ’ям над відновленням початкової єдності цієї Церкви».

Тут, як вважає Піховшек, прослідковується чіткий алгоритм дій. 

«Перший крок: розгром канонічної Церкви в особі УПЦ та створення на її уламках Єдиної Помісної Церкви, у котрій на першому плані будуть перебувати політико-суспільні, а не духовні цінності, – повідомив експерт. – Другий крок: поступове втягування нової Церкви з її новою політико-суспільною орієнтацією до стратегічного союзу з УГКЦ, що завершиться розчиненням православної Церкви у структурі УГКЦ, як більш потужної з духовної точки зору організації».

Зі слів Піховшека, така перспектива вирішить ряд стратегічних завдань для греко-католиків.

«По-перше, прийнявши до себе єдину Українську Православну Церкву, УГКЦ нарешті набуде всеукраїнського статусу, полишивши ареал тільки західних регіонів. По-друге, значне укріплення її ресурсної бази дозволить з новою силою поставити перед Ватиканом питання про дарування УГКЦ статусу Патріархату. І це, можливо, і є метою всіх сьогоднішніх ігрищ з автокефалією для православної України», – підсумував експерт.

Попередній запис
Предстоятель УПЦ: Якщо людина знаходиться у полоні гріха, то ніякий Томос їй не допоможе
Наступний запис
Одеській громаді УПЦ не дали звершити Богослужіння в її храмі, натомість впустивши до нього капеланів інших конфесій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее