1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. «Автокефальні» експерти заговорили про те, що в Україні немає кому видати Томос про автокефалію

«Автокефальні» експерти заговорили про те, що в Україні немає кому видати Томос про автокефалію

На Священному Синоді Константинопольського Патріархату 9-11 жовтня Томосу ще не буде. Натомість буде ухвалено проміжне рішення, яке зафіксує, що Вселенська Патріархія готова надати Україні автокефалію. Про це у неділю, 7 жовтня 2018 року, релігієзнавець Дмитро Горєвой розповів в ефірі телеканалу Еспресо.TV.

У переддень засідання Синоду, яке анонсувалось як «остаточне для видачі автокефалії», сформованого Томосу ще не буде, бо, як почали визнавати прихильники автокефалії, «Томос банально має містити адресата, тобто того, кому надається цей документ про церковну незалежність».

«Зараз такого адресата немає, тому що незалежність просили і єпископи Київського патріархату, і Автокефальна церква, і частина єпископів УПЦ (МП). Коли зараз Вселенський Патріархат засвідчить своє бажання надати автокефалію Україні, тоді вже у Києві буде скликатися об’єднавчий Собор, буде утворюватися нова церковна структура, єпископи якої мають обрати нового предстоятеля. І вже коли буде обрано нового очільника Церкви, тоді вже буде видано Томос. Зараз натомість буде церковно-юридичне рішення про те, щоби надати автокефалію», –  прояснилась картина для Горєвого.

Якщо раніше озвучені Патріархом Варфоломієм наміри залишались у формі приватної думки, то ці рішення, які анонсує Горєвой, мають стати передостанніми. А об’єднавчий Собор відбуватиметься під головуванням двох екзархів, відряджених до Києва Патріархом Варфоломієм, вони ж, за словами, Горєвого, й «вироблятимуть компроміс», оскільки недавно УПЦ КП та УАПЦ не спроміглися утворити об’єднану структуру.

Попередній запис
Павленко порадив не створювати очікувань та розчарувань щодо Томосу
Наступний запис
В РПЦ все ще готові до діалогу з Константинопольським Патріархатом

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее