1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. «Автокефальне» питання в Україні викликало хвилю міжнародного взаємного шантажу, – експерт

«Автокефальне» питання в Україні викликало хвилю міжнародного взаємного шантажу, – експерт

Затія з Єдиною помісною церквою в Україні – політична проблема міжнародного масштабу, вважає політолог, директор фонду «Українська політика» Костянтин Бондаренко. Як повідомляє «Страна.UA», на питання автокефалії, на думку експерта, може впливати і президент Туреччини Ердоган, однак найбільше це відчувається з боку США.

«З одного боку, на Фанар тисне Держдеп США, – повідомляє Бондаренко. – У Варфоломія є велика проблема з американськими приходами Константинополя, де архієпископія все більше й більше намагається стати самостійною і незалежною від Вселенського Патріарх. Держдеп шантажує Варфоломія цим питанням. Відповідно, ті, хто в Україні стверджує, що автокефалія буде, вірять у всемогутність Штатів».

Недавній скандал з висилкою з України турецьких опозиціонерів, на думку Костянтина Бондаренка, пов’язаний саме зі спробами Порошенка заручитися підтримкою Ердогана. У такий спосіб гарант Конституції України намагається показати турецькому колезі свою лояльність. Однак, як вчинить Ердоган, передбачити важко, у нього є свої мотиви не форсувати це питання.

По суті, виключно церковне питання виходить далеко за канонічні межі, втягуючи у процес безліч діючих осіб і факторів, які задіяли взаємний шантаж та намагаються отримати з конфлікту свою вигоду.

Раніше, нагадаємо, журналіст В’ячеслав Пиховшек також заявив, що на Константинопольського Патріарха тиснуть впливові кола у США.

 

Попередній запис
Адміністративний ресурс для УПЦ КП підключили по всій Україні, – експерт
Наступний запис
На запрошення УПЦ до Києва прибуде делегація Константинополя на чолі з митрополитом Галльським Еммануїлом

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.