1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Сербський Патріарх Іриней звернувся до Президента України із закликом запобігти захопленню православних святинь

Сербський Патріарх Іриней звернувся до Президента України із закликом запобігти захопленню православних святинь

Святіший Патріарх Сербський Іриней від імені Священного Архієрейського Синоду Сербської Православної Церкви 18 лютого 2016 року надіслав Президенту України П. О. Порошенку листа, копія якого надійшла також і до Київської Митрополії Української Православної Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Відділ зовнішніх церковних зв’язків.

В листі Предстоятель Сербської Церкви висловив сподівання на якнайшвидше встановлення миру в нашій державі. Патріарх підкреслив, що сербський народ має глибокі та давні духовні відносини з українським народом, які завжди будувалися на засадах взаємної братської любові. Його Святість запевнив Президента у своїх глибоких молитовних переживаннях через військовий конфлікт в Україні, адже сербський народ також нещодавно зазнав тяжких втрат через югославські війни в кінці ХХ століття.

Разом з тим у листі висловлене глибоке занепокоєння утисками канонічного Православ’я в Україні та загрозою захоплення святинь всеправославного значення. «Нашу християнську совість до глибини душі хвилює руйнування віковічної єдності Православної Церкви в Україні і підтримка цього руйнування, тим самим ставлячи під загрозу єдність усього Вселенського Православ’я, яке готує в цьому році свій Всеправославний Великий Собор», – сказано у листі Святішого Патріарха Іринея.

У зверненні також говориться, що намагання захоплення Києво-Печерської та Почаївської Лавр, а також багатьох інших православних храмів з боку розкольників, направлене на осквернення цих святинь та втрати їх віковічного сенсу. «Храми і святині одного народу існують не для того, щоб розділяти чи розсварювати народ, але щоб мирити людей, примножувати любов до Бога і до ближніх, підтримувати братську згоду», – сказав Предстоятель Сербської Православної Церкви.

Нагадаємо, нещодавно Міністерство культури України віддало розкольникам храм на території кафедрального комплексу Київського Митрополита – Софії Київської. Раніше повідомлялося, що Сербський Патріарх засудив насилля розкольників із «Київського патріархату».

джерело

Попередній запис
Архієпископ: туди і назад. Міжконфесійні пригоди одного «архієрея» з УАПЦ
Наступний запис
Як це було: підпал храму УПЦ в Києві

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее