1. Головна
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Держприкордонслужба: Єпископ Гедеон покинув Україну добровільно

Держприкордонслужба: Єпископ Гедеон покинув Україну добровільно

У Держприкордонслужбі заперечують, що депортували єпископа Макарівського Гедеона в США: чиновники повідомили, що він добровільно вилетів до Німеччини. Спікер відомства Олег Слободян заявив, що настоятеля Десятинного монастиря ніхто не примушував залишати Україну. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

«Сьогодні вранці о 06:30 Юрій Харон (єпископ Гедеон) вилетів зворотним рейсом у Франкфурт. Вилетів самостійно, без примусу, в доброму здоров’ї і настрої. Обіцяв повернутися», – пише Слободян.

Нагадаємо, рано вранці 14 лютого 2019 єпископа Макарівського Гедеона (Харона) депортували в США. Напередодні ввечері в аеропорту «Бориспіль» його без жодного пояснення причин затримали співробітники СБУ, а співробітники Держприкордонслужби відібрали закордонний паспорт.

Прес-секретар голови Держприкордонслужби Олег Слободян в той момент заявив, що «прикордонники виконали доручення одного з правоохоронних органів».

Владика спробував зв’язатися з адвокатами, проте ні їх, ні народних депутатів до єпископа не пропустили. Священнослужитель наголосив, що його затримання мотивувалося «просто тим, що паспорт нібито був втрачений», хоча жодних заяв від нього про втрату документів не було.

Правоохоронці заявили, що він позбавлений громадянства України згідно зі статтею 21 «Скасування рішень про оформлення набуття громадянства України» і вирішується питання про його депортацію.

Згідно зі статтею 21, що регулює скасування рішень про оформлення набуття громадянства України Закону «Про громадянство України», рішення про оформлення набуття громадянства України скасовується, якщо особа набула громадянство України відповідно до статей 8 та 10 цього Закону шляхом обману, внаслідок подання свідомо неправдивих відомостей або фальшивих документів, приховування будь-якого суттєвого факту, за наявності якого особа не може набути громадянства України.

Як повідомили в центрі інформації УПЦ, затримання настоятеля Десятинного монастиря відбулося напередодні засідання Верховного Суду з позовом про визнання недійсним звернення парламенту до патріарха Варфоломія про отримання Томосу. Інформація про призначене на 14 лютого засідання розміщена на сайті Верховного Суду України.

Таким чином, внаслідок депортації, єпископ Гедеон брати участь у судовому засіданні 14 лютого не зміг.

Попередній запис
Митрополит Іонафан поінформував ОБСЄ про дискримінацію вірян УПЦ
Наступний запис
ЗМІ «перевели» в ПЦУ неіснуючий монастир УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.

Последнее